תשלום דמי ביטוח לאומי במהלך רילוקיישן (השהות בחו"ל)
ביטוח לאומי במהלך רילוקיישן או הגירה – תושב ישראל חייב לשלם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות גם בתקופת שהותו בחוץ לארץ. פיגור בתשלום דמי ביטוח בריאות בתקופת השהות מחוץ לישראל, עלול לפגוע בזכאות לקבלת שירותי בריאות ובזכאות לקצבאות. שמירת תושבות בביטוח לאומי מחייבת תשלום ביטוח לאומי ודמי בריאות ע"פ הכללים המפורטים להלן:
- מי שאין לו הכנסות משכר עבודה – ישלם דמי ביטוח מינימליים בסך 203 ש"ח (החל ב- 01.01.2024) לחודש.
- אישה נשואה לתושב ישראל (או ידועה בציבור) נחשבת "עקרת בית", ולכן היא פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי בין אם היא אינה עובדת כלל ובין אם היא עובדת ומקבל שכר תחת מעסיק זר בלבד!
במקרים אלה זכויותיה לקצבאות הביטוח הלאומי וביטוח בריאות תישמר, מבלי שתהיה מחויבת בתשלום דמי ביטוח. חשוב לשים לב, אישה נשואה שנמצאת בחל"ת ממעסיק ישראלי או עובדת אצל מעסיק ישראלי במקביל לעבודתה אצל מעסיק זר, לא תיחשב לעקרת בית ותהיה מחויבת בתשלום דמי ביטוח עבור כל הכנסותיה (גם מהמעסיק הזר). - מי שעובד כשכיר עבור מעסיק זר ומפיק הכנסות משכר עבודה תחת מעסיק זר, הכנסותיו נחשבות כ-'הכנסות שלא מעבודה' (הכנסה פאסיבית) – ויחויב בתשלום דמי ביטוח בהתאם לשומה המתקבלת ממס הכנסה (זאת גם אם מקור השומה הוא מהכנסה אקטיבית). דמי ביטוח עבור הכנסתו כשכיר יהיו לפי שיעור דמי ביטוח עבור הכנסות שלא מעבודה, בהתאם לשומה שתתקבל ממס הכנסה.
- מי שעובד כשכיר אצל מעסיק ישראלי – חובת תשלום דמי הביטוח חלה על מעסיקו.
- תושב ישראל שמבוטח במדינת אמנה ושילם דמי ביטוח לאומי במדינת אמנה- יחויב בדמי ביטוח בריאות בלבד. מדינת ישראל חתומה על אמנות רחבות בתחום הביטוח הסוציאלי עם המדינות הבאות: אוסטריה, אורוגואי, איטליה, ארגנטינה, בולגריה, בלגיה, בריטניה, גרמניה, דנמרק, הולנד, נורבגיה, סלובקיה, פולין, פינלנד, צ'כיה, צרפת, רומניה, רוסיה, שבדיה ושוויץ.
תשלום דמי ביטוח במהלך רילוקיישן – כיצד להתנהל
כיצד להתנהל כאשר יוצאים לרילוקשיין למטרת עבודה עבור מעסיק זר וממשיכים לשמור על תושבות בביטוח לאומי.
- למלא טופס דין וחשבון רב שנתי (6101)
- לשלם דמי ביטוח מינימליים בסך 203 ש"ח (החל ב- 01.01.2024) בחודש.
- אם מתקבלת שומה ממס הכנסה עבור ההכנסה מהמעסיק הזר- יש לשלם דמי ביטוח לפי שיעור דמי ביטוח עבור הכנסה שלא מעבודה. דמי הביטוח המינימליים ששולמו יופחתו באופן אוטומטי מהתשלום.
מה חשוב לדעת
- תושב ישראל השוהה בחו"ל תקופה ממושכת, או שהיגר למדינה אחרת והפסיק בפועל להיות תושב ישראל, צריך להודיע על כך למוסד לביטוח לאומי כדי לבחון ביטול תושבותו, שכן חובת תשלום דמי הביטוח הלאומי חלה רק על תושבי ישראל.
- פיגור בתשלום דמי הביטוח גורר קנסות והצמדה, ועלול לפגוע בזכויות התושב השוהה בחו"ל ובזכויות בני משפחתו לקבלת קצבאות הביטוח הלאומי.
- תושב ישראל, השוהה בחו"ל במשך שנתיים רצופות או יותר, שאינו משלם דמי ביטוח בריאות למוסד לביטוח לאומי בארץ ומפגר בתשלום דמי הביטוח תקופה של 12 חודשים לפחות, תישלל ממנו הזכות לקבלת שירותים רפואיים בארץ על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי לתקופה מרבית של עד 6 חודשים. ניתן לפדות את תקופת ההמתנה באמצעות תשלום.