תוכן עניינים:
- 1 דמי לידה לעצמאית – אופן החישוב
- 2 תנאי הזכאות הבסיסיים לדמי לידה לעצמאית
- 3 הגדרת עצמאית לעניין ביטוח לאומי
- 4 דמי לידה עצמאית: תקופות האכשרה וימי הזכאות
- 5 אופן חישוב דמי לידה לעצמאית
- 6 חישוב מדויק של ההכנסה החודשית לצורך דמי לידה
- 7 דמי לידה עצמאית: הפסקת תשלום מקדמות ביטוח לאומי
- 8 דמי לידה עצמאית: מקרים מיוחדים ונסיבות מיוחדות
- 9 כיצד ומתי משולמים דמי הלידה לעצמאית
- 10 דמי לידה עצמאית: שאלות נפוצות
- 11 דמי לידה עצמאית: סיכום והמלצות מעשיות
דמי לידה לעצמאית – אופן החישוב
דמי לידה מהווים מרכיב חיוני בביטחון הכלכלי של נשים עצמאיות בתקופת הלידה וההורות. מאמר זה מספק מידע מקיף ומעודכן על אופן החישוב, תנאי הזכאות, והיבטים מעשיים של קבלת דמי לידה לעצמאיות בישראל, נכון לשנת 2025. מידע זה עדכני נכון ל-11 במרץ 2025. המידע מבוסס על פרשנות חוק הביטוח הלאומי והוראות המוסד לביטוח לאומי [קישור לדף הרשמי].
תנאי הזכאות הבסיסיים לדמי לידה לעצמאית
קבלת דמי לידה לעצמאית מותנית במספר תנאים בסיסיים שחייבים להתקיים. ראשית, החוק מגדיר "לידה" כלידת ולד חי או לידה אחרי 22 שבועות של היריון. כך שגם במקרה של לידה שקטה (לאחר שבוע 22 להיריון) או אם הילד נפטר לאחר הלידה, העצמאית זכאית לדמי לידה בהתאם לשאר תנאי הזכאות
התנאי השני הוא הפסקת עבודה כעצמאית. על העצמאית להפסיק את עבודתה בזמן ההיריון או הלידה כדי להיות זכאית לדמי לידה. עם זאת, ישנה אפשרות לבצע פעולות מסוימות לתחזוקת העסק במהלך חופשת הלידה, בהיקף של עד 25% מהעבודה הרגילה, בכפוף לקבלת אישור מראש מהביטוח הלאומי
התנאי השלישי והמהותי הוא צבירת תקופת אכשרה. על העצמאית להיות רשומה בביטוח לאומי כעובדת עצמאית ולשלם את דמי הביטוח הלאומי במועד, ובנוסף עליה לצבור תקופת אכשרה מינימלית כמפורט בסעיף הבא.
**חשוב לדעת**
נשים רבות אינן מודעות לכך שהפסקת תשלום דמי ביטוח לאומי לפני הלידה עלולה לפגוע בזכאות לדמי לידה. מומלץ לוודא רישום תקין כעצמאית ותשלום רציף של דמי ביטוח לאומי לפחות 10 חודשים לפני הלידה המתוכננת.
הגדרת עצמאית לעניין ביטוח לאומי
חשוב להדגיש שעל המבוטחת לענות על הגדרת "עצמאית" בביטוח לאומי. הגדרה זו מתקיימת כאשר אחד מהתנאים הבאים מתקיים:
- עוסקת במשלח ידה 20 שעות בשבוע בממוצע לפחות.
- הכנסתה החודשית הממוצעת ממשלח ידה שווה או עולה על 50% מהשכר הממוצע במשק.
- עוסקת במשלח ידה מעל 12 שעות שבועיות והכנסתה החודשית הממוצעת ממשלח ידה שווה או גבוהה מ-15% מהשכר הממוצע במשק.
דמי לידה עצמאית: תקופות האכשרה וימי הזכאות
תקופת האכשרה היא פרק הזמן שבמהלכו שילמת דמי ביטוח לאומי טרם היציאה לחופשת הלידה. משך תקופת תשלום דמי הלידה נקבע בהתאם למשך תקופת האכשרה שצברת כעצמאית.
דמי לידה מלאים – 15 שבועות (105 ימים)
עצמאית זכאית לדמי לידה מלאים למשך 15 שבועות אם שילמה דמי ביטוח לאומי עבור:
- 10 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום הפסקת העבודה, או
- 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליום הפסקת העבודה.
דמי לידה חלקיים – 8 שבועות (56 ימים)
עצמאית זכאית לדמי לידה חלקיים למשך 8 שבועות אם שילמה דמי ביטוח לאומי עבור:
- 6 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום הפסקת העבודה.
חשוב לציין שעבודה בחלק מהחודש נחשבת כחודש עבודה מלא לצורך חישוב תקופת האכשרה. כמו כן, חודשים שבהם קיבלה העצמאית דמי לידה (בעד לידה קודמת), דמי פגיעה בעבודה, דמי אבטלה, דמי תאונה או קצבה לשמירת היריון נחשבים לחודשים שבהם שולמו דמי ביטוח.
סוג הזכאות | משך דמי הלידה | תקופת אכשרה נדרשת | תקופת היעדרות מרבית |
---|---|---|---|
מלאה | 15 שבועות (105 ימים) | 10 מתוך 14 חודשים או 15 מתוך 22 חודשים | עד 26 שבועות |
חלקית | 8 שבועות (56 ימים) | 6 מתוך 14 חודשים | עד 14 שבועות |
אופן חישוב דמי לידה לעצמאית
חישוב דמי הלידה לעצמאית מתבצע בשני שלבים, בהתאם לשינוי החוק שנכנס לתוקף ב-28.3.2016 ותוכלי לקבל דמי לידה לפי הגבוה מבין שתי שומות: ההכנסה בשומת מס הנכללת ברבע השנה שקדמה ליום הקובע או ההכנסה על פי שומת המס שקדמה לשנה בה חל היום הקובע.
שלב ראשון: תשלום ראשוני
בשלב הראשון, דמי הלידה יחושבו על-פי ההכנסה ששימשה יסוד לחישוב דמי הביטוח עבור 3 החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו הפסקת לעבוד כעצמאית, או ב-3 החודשים בתקופה המקבילה בשנה הקודמת, לפי הגבוהה מביניהן. הסכום שנקבע הוא זה ששימש לתשלום המקדמות לביטוח הלאומי, וישולם לחשבון הבנק שלך במהלך חופשת הלידה. לאחר שבית החולים יעביר לביטוח לאומי את הנתונים על הלידה. התשלום יועבר באופן אוטומטי לחשבון הבנק שבו משולמת קצבת הילדים, ובלידה ראשונה- לפרטי חשבון הבנק שמסרת בבית החולים.
שלב שני: חישוב סופי לאחר קבלת שומה
בשלב השני, לאחר קבלת השומה הסופית ממס הכנסה, יחושבו דמי הלידה שוב לפי השומה של שנת הלידה או לפי השומה של השנה הקודמת (לפי הגבוהה מביניהן). במקרים רבים ישנם הפרשים בין התשלום הראשוני לסכום הסופי המגיע ליולדת, ולכן ייתכנו תשלומים נוספים או החזרים. שיעור דמי הלידה נקבע בהתאם לגובה ההכנסה שלפיה שולמו דמי ביטוח לאומי, ועד לסכום המקסימלי של 1,711.33 ₪ ליום, נכון לשנת 2025.
חישוב מדויק של ההכנסה החודשית לצורך דמי לידה
כאמור לעיל, דמי הלידה לעצמאית מחושבים באופן דו-שלבי. ראשית, תשלום ראשוני על בסיס המקדמות. ולאחר מכן תשלום סופי מעודכן לאחר קבלת השומות הסופיות ממס הכנסה.
בחישוב הסופי, הביטוח הלאומי בוחן את ההכנסה בתקופת הבסיס. שהיא שלושת החודשים שקדמו ליום הלידה. הסכום היומי של דמי הלידה מחושב כך. ההכנסה השנתית המופיעה בשומת מס הכנסה מחולקת ב-12 (לקבלת הכנסה חודשית ממוצעת), ולאחר מכן מחולקת ב-30 (לקבלת סכום יומי).
עם זאת, בהתאם לתיקון בחוק שנכנס לתוקף ב-28.3.2016, הביטוח הלאומי יבחר באופן אוטומטי את השומה שמיטיבה עם היולדת. השומה של שנת הלידה או השומה של השנה הקודמת. כלומר, הסכום יחושב פעמיים – והיולדת תקבל את הסכום הגבוה מביניהם.
להמחשת המנגנון בצורה ברורה, להלן מספר דוגמאות עדכניות לשנת 2025:
דוגמה 1
אם ילדת ב-16 במאי 2025, תקופת הבסיס לחישוב היא פברואר-אפריל 2025. הביטוח הלאומי יחשב את דמי הלידה פעמיים:
- פעם אחת לפי שומת 2025.
- פעם שנייה לפי שומת 2024.
ויבחר בסכום הגבוה מביניהם.
תחילה, תקבלי תשלום על סמך המקדמות ששילמת. לאחר קבלת השומות הסופיות (שעשוי לקחת עד כשנתיים), יערך חישוב מעודכן ויועברו אליך הפרשים במידה ויגיעו לך, או תתבקשי להשיב סכומים ששולמו ביתר.
דוגמה 2
אם ילדת ב-1 בינואר 2025, תקופת הבסיס לחישוב היא אוקטובר-דצמבר 2024. הביטוח הלאומי ישווה בין:
- ההכנסה לפי שומת 2024.
- ההכנסה לפי שומת 2023
ויבחר בגבוהה מביניהן.
דוגמה 3
במקרה של לידה ב-28 בפברואר 2025, תקופת הבסיס לחישוב היא נובמבר 2024 עד ינואר 2025. כאן החישוב מורכב יותר מכיוון שהחודשים נמצאים בשנות מס שונות:
- עבור חודש ינואר 2025: הגבוה מבין שומות 2025 ו-2024 (לאחר שתתקבלנה).
- עבור החודשים נובמבר-דצמבר 2024: הגבוה מבין שומות 2024 ו-2023
בכל המקרים, ההכנסה הסופית שתיקבע תחולק ב-90 (30 יום כפול 3 חודשים) כדי לקבוע את דמי הלידה היומיים, אך לא יותר מהסכום המקסימלי העומד על 1,711.33 ₪ ליום (נכון לשנת 2025).
**חשוב לדעת**
שינויים משמעותיים בהכנסה בשנה שלפני הלידה עשויים להשפיע על דמי הלידה. אם הגדלת את הכנסתך בתקופה האחרונה, כדאי לעדכן את המקדמות בביטוח לאומי בהתאם כדי למנוע פער תזרימי בין התשלום הראשוני לסופי.
הערכה ראשונית של דמי הלידה
לביצוע הערכה ראשונית של דמי הלידה שיגיעו לך, תוכלי להשתמש בנוסחה הבסיסית הבאה:
דמי לידה יומיים = (הכנסה שנתית ÷ 12) ÷ 30
לדוגמה, אם ההכנסה השנתית שלך היא 240,000 ₪:
(240,000 ÷ 12) ÷ 30 = 666.67 ₪ ליום.
זכרי כי הסכום המקסימלי הוא 1,711.33 ₪ ליום (נכון לשנת 2025).
לחישוב מדויק יותר, השתמשי במחשבון הרשמי באתר הביטוח הלאומי.
דמי לידה עצמאית: הפסקת תשלום מקדמות ביטוח לאומי
יולדת עצמאית זכאית להפסיק לשלם דמי ביטוח לאומי למשך ארבעה חודשים, החל מחודש הלידה. המועד המדויק של ההפסקה נקבע לפי תאריך הלידה.
- אם ילדת עד ה-15 לחודש. לא תשלמי דמי ביטוח לאומי בגין חודש הלידה וכן בשלושת החודשים העוקבים.
- אם ילדת החל מה-16 לחודש. לא תשלמי דמי ביטוח לאומי בארבעת החודשים העוקבים לחודש הלידה.
לדוגמה: אם ילדת ב-10 במרץ 2025, לא תידרשי בתשלום מקדמות בחודשים מרץ עד יוני 2025. אבל אם ילדת ב-20 במרץ 2025, לא תידרשי בתשלום ביטוח לאומי בחודשים אפריל עד יולי 2025.
דמי לידה עצמאית: מקרים מיוחדים ונסיבות מיוחדות
עצמאית שהיא גם שכירה
אם את מועסקת כשכירה וגם כעצמאית, דמי הלידה ישולמו על-בסיס חישוב שתי ההכנסות יחד (עד לתקרה המקסימלית). בתנאי שצברת תקופות אכשרה בכל אחד ממקורות ההכנסה. הן כשכירה והן כעצמאית. במקרה שאת עצמאית וגם שכירה, דמי הלידה בגין עבודתה כעצמאית יתקבלו באופן אוטומטי. ועל הכנסותייך כשכירה תצטרכי להגיש תביעה נפרדת לביטוח לאומי.
לעומת זאת, אם התחלת את עיסוקך כעצמאית רק 3 חודשים לפני היציאה לחופשת לידה. (ולפני כן עבדת כשכירה וצברת את תקופת האכשרה הנדרשת). דמי הלידה יחושבו לפי משכורתך כשכירה בלבד, שכן הכנסותייך כעצמאית לא ייחשבו מאחר שלא שילמת דמי ביטוח כעצמאית למשך תקופת המינימום הנדרשת לזכאות.
לידה רב-עוברית
יולדת שילדה יותר מתינוק אחד באותה לידה זכאית להאריך את חופשת הלידה ב-3 שבועות עבור כל תינוק נוסף החל מהשני ולקבל דמי לידה בהתאם:
- יולדת הזכאית לדמי לידה מלאים (15 שבועות) תוכל לקבל דמי לידה עבור כל תקופת ההארכה.
- יולדת הזכאית לדמי לידה חלקיים (8 שבועות) תוכל לקבל דמי לידה עבור שבועיים מתוך כל 3 שבועות של תקופת ההארכה.
אשפוז של היולדת או התינוק
אם היולדת או התינוק צריכים להישאר בבית החולים או לחזור לאשפוז למשך 15 ימים לפחות במהלך חופשת הלידה, היולדת זכאית להאריך את חופשת הלידה ולקבל דמי לידה נוספים:
- באשפוז של היולדת. ניתן להאריך את חופשת הלידה למשך תקופת האשפוז ולא יותר מ-4 שבועות. ולקבל דמי לידה נוספים בכל תקופת ההארכה.
- באשפוז של התינוק. ניתן להאריך את חופשת הלידה למשך תקופת האשפוז ולא יותר מ-20 שבועות. עם זכאות לדמי לידה נוספים בהתאם לתקופת הזכאות המקורית.
שמירת היריון
שימור ותחזוקת העסק במהלך חופשת הלידה
עצמאית יכולה לבקש אישור לבצע פעולות "שימור" בעסק במהלך חופשת הלידה בהיקף של עד 25% מעבודתה הרגילה. מבלי שזכאותה לדמי לידה תיפגע. לקבלת אישור לכך, יש לפנות לסניף הביטוח הלאומי טרם ביצוע הפעולות. יכולת זו מהווה יתרון משמעותי לעצמאיות, שכן היא מאפשרת להן לשמר את העסק ולמנוע נזקים ארוכי טווח, תוך שמירה על הזכאות לדמי לידה.
**חשוב לדעת – פעולות תחזוקה מותרות**
– מענה לפניות לקוחות חשובות (לא שוטף)
– ביצוע תשלומים הכרחיים לספקים
– עדכון דף עסקי ברשתות חברתיות (לא יצירת תוכן חדש באופן שוטף)
– פגישה תקופתית עם עובדים (לא ניהול יומיומי)
חשוב לקבל אישור מראש מהביטוח הלאומי.
כיצד ומתי משולמים דמי הלידה לעצמאית
דמי הלידה לעצמאית משולמים באופן אוטומטי. ללא צורך בהגשת תביעה (מלבד במקרה של לידת בית). התשלום מועבר ישירות לחשבון הבנק שלך. לאחר שבית החולים מעביר לביטוח הלאומי את הנתונים על הלידה. בלידה ראשונה, התשלום יועבר לפרטי חשבון הבנק שנמסרו בבית החולים. בלידות נוספות, התשלום יועבר לחשבון הבנק שבו משולמת קצבת הילדים. התשלום הראשוני מתקבל מיד לאחר הלידה או עם הפסקת העבודה במהלך ההיריון, אך לא לפני 53 ימים מתאריך הלידה המשוער (במקרה של זכאות לדמי לידה מלאים) או 28 ימים לפני תאריך הלידה המשוער (במקרה של זכאות לדמי לידה חלקיים).
**תקופות ומועדים שחשוב לזכור**
– עד 12 שבועות לפני הלידה: מועד אחרון לוודא כי הינך רשומה כעובדת עצמאית בביטוח לאומי
– מיד לאחר הלידה: וודאי שבית החולים העביר את פרטי הלידה לביטוח לאומי
– תוך 30 יום מהלידה: במקרה של לידת בית, יש להגיש תביעה לדמי לידה
– תוך 12 חודשים מהלידה: ניתן להגיש בקשה לתיקון דמי לידה אם התגלתה טעות בחישוב
דמי לידה עצמאית: שאלות נפוצות
האם אני יכולה לעבוד חלקית בזמן חופשת הלידה?
אינך רשאית לעבוד באופן שוטף במהלך תקופת הזכאות לדמי לידה. עם זאת, ניתן לקבל אישור מיוחד מהביטוח הלאומי לביצוע פעולות תחזוקה מוגבלות (עד 25% מהיקף העבודה הרגיל) לשימור העסק.
האם דמי לידה חייבים במס הכנסה?
כן, דמי לידה הם הכנסה חייבת במס לכל דבר ועניין. הביטוח הלאומי מנכה מס במקור בהתאם לשיעורי המס האישיים שלך. וכן בדוח המס תידרשי לדווח על דמי הלידה בשדה המתאים.
מה קורה אם אני עדיין לא מקבלת הכנסה מהעסק שלי?
אם את רשומה כעצמאית ומשלמת דמי ביטוח לאומי, את זכאית לדמי לידה גם אם טרם הפקת הכנסה מהעסק שך. דמי הלידה יחושבו לפי ההכנסה שעל בסיסה שילמת דמי ביטוח לאומי.
כיצד ההכנסות כעצמאית משפיעות על דמי הלידה במקרה של שכירה ועצמאית?
אם את עובדת גם כשכירה וגם כעצמאית ועומדת בתנאי הזכאות בשני המעמדות, דמי הלידה יחושבו על בסיס שתי ההכנסות יחד, עד לתקרה המקסימלית. עלייך להגיש תביעה נפרדת להכנסותיך כשכירה.
מה עלי לעשות אם לא קיבלתי תשלום או קיבלתי תשלום נמוך מהצפוי?
במקרה של אי קבלת תשלום או תשלום נמוך מהצפוי, יש לפנות מיד לסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגורייך. ניתן גם לפנות למוקד הטלפוני של הביטוח הלאומי בטלפון *6050. או לפנות למחלקת אמהות באזור האישי (מומלץ).
דמי לידה עצמאית: סיכום והמלצות מעשיות
דמי לידה מהווים רשת ביטחון כלכלית חשובה לעצמאיות בתקופת הלידה וההורות. כדי למצות את הזכויות באופן מיטבי, חשוב להקפיד על מספר עקרונות:
- יש להסדיר את הרישום כעצמאית ואת תשלום דמי הביטוח הלאומי לפני הלידה, כדי למנוע פגיעה בזכאות.
- במקרה של שילוב בין עבודה כשכירה ועצמאית, יש לוודא צבירת תקופת אכשרה בכל אחד מהמעמדות.
- כדאי לשקול הגשת בקשה לאישור פעולות תחזוקה לעסק במהלך חופשת הלידה.
- ניתן לבדוק את הזכאות ולחשב את דמי הלידה המשוערים באמצעות המחשבון באתר המוסד לביטוח לאומי.
ראוי לציין כי מאמר זה משקף את המצב החוקי נכון לשנת 2025. מאמר זה עודכן לאחרונה ב-11 במרץ 2025. לקבלת מידע עדכני ומפורט נוסף, פני לאתר הביטוח הלאומי או התייעצי עם נציג ממשרדנו.