רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד – היבטי מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס ספרדי (שכירים ונוודים דיגיטליים)
מיסוי רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד – מאת רואה חשבון אמנון בן שושן.
תהליך רילוקיישן טומן בחובו היבטים רבים, וביניהם היבטים משפחתיים, היבטים משפטיים והיבטים כלכליים. לצד היבטים אלה קיימים היבטי מיסוי ברילוקיישן לספרד שיש לתת עליהם את הדעת בטרם העזיבה את ישראל. הצורך בבחינת תושבות של יחידים בתהליך רילוקיישן או הגירה לספרד, הנו משמעותי מאוד עבור תושבי ישראל השוהים בחו"ל וזאת מפאת השלכות המיסוי הנלוות לכך. פנייה לקבלת ייעוץ מס ממומחה מסים לצורך הסדרת חובת הדיווח ותשלום המס בישראל– היא בגדר חובה. אחד מההיבטים המרכזיים שיש לבחון כאשר שוקלים ביצוע רילוקיישן לספרד או חזרה ממנה הנו היבט המס ובפרט – אופן הדיווח לרשות המסים על הכנסות פירותיות שהופקו במהלך השהייה בחו"ל או הכנסות שנצמחו מנכסים הוניים שנרכשו במהלך השהייה בספרד תוך הימנעות מתאונות כפל מס וכפל תשלום ביטוח לאומי. בעת עזיבת ישראל עומדות בפני היחיד ככלל שלוש חלופות עיקריות להתנהלות מול רשות המסים בישראל:
- הגשת דוחות מס בישראל כתושב ישראל, דיווח ותשלום מס על ההכנסות הכלל עולמית, לרבות דמי ביטוח לאומי (או רק מס בריאות כאשר יש אמנה לביטוח סוציאלי) והכרה בהוצאות שכר דירה, רכב, טיסות והוצאות אחרות בהתאם לתקנות מס הכנסה או בהתאם לכללי מס הכנסה כאשר מדובר בשליחות עובדים ישראלים לעבודה בחו"ל תחת מעסיק ישראל וזיכוי מסים שולמו בחו"ל.
- ניתוק תושבות מס ע"פ הדין הישראלי ובמקביל אי דיווח בישראל על ההכנסות שמקורן מחוץ לישראל לאחר מועד העזיבה (בשים לב לחובת הגשת דו"ח מפרט בהתאם לתיקון 223).
- ניתוק תושבות לצורכי אמנת המס בין מדינת ספרד לישראל.
תוכן עניינים:
- 1 שיטת המיסוי בישראל במהלך רילוקיישן לספרד
- 2 מיסוי הכנסות עובדים במהלך רילוקיישן חלקי לספרד
- 3 התרת הוצאות שהייה/מחייה בספרד
- 4 מיסוי הכנסות עובדים ברילוקיישן מלא לספרד או הגירה לספרד
- 5 הגירה לספרד וחובת תשלום מס יציאה (מס הגירה)
- 6 הכירו את משטר המיסוי בספרד (מעודכן לשנת המס 2024)
- 7 מיסוי רילוקיישן או הגירה לספרד – משטר מס מוטב לרילוקיישנרים – "חוק בקהאם"
- 8 וויזת נוודים דיגיטלית ספרדית – החל מינואר 2023 (משטר מס חדש)
שיטת המיסוי בישראל במהלך רילוקיישן לספרד
על פי שיטת המיסוי בישראל, תושבי ישראל מחויבים לדווח על כלל הכנסותיהם, בין אם הופקו בישראל ובין אם הופקו מחוצה לה ולשלם את המס בישראל בגינן. משמעות הדברים היא שתושב ישראל, שהחל בתהליך רילוקיישן לחו"ל, ייחשב תושב ישראל לצורכי מס כל עוד לא דיווח על מועד ניתוק תושבות המס שלו לרשות המסים בישראל. כתושב ישראל יחויב בדיווח על הכנסותיו (לרבות הכנסותיו מחו"ל) ותשלום מס במדינת ישראל. כמו כן יהיה זכאי לנכות מהכנסתו החייבת ניכויים שונים על פי האמור בתקנות מס הכנסה ולדרוש את המס ששולם בחו"ל כזיכוי מחבות המס בישראל. מנגד, במעמד תושב חוץ, ייתכן וייהנה מפטור מדיווח לרשות המסים בישראל על הכנסות מעבודה שהופקו בחו"ל. קיימות סוגיות מיסוי רבות בנוגע להתנהלות של הרילוקיישנר ובני משפחתו מול רשויות המס, והעיקרית שבהן – חובת דיווח ותשלום המס על ההכנסות שהופקו בחו"ל ואם קיימת חובת דיווח כזו, עולה השאלה לאיזו רשות מס לדווח. האם לרשות המס הזרה או בישראל או לשניהם יחד והאם תיתכן בעיית כפל מס.
מיסוי הכנסות עובדים במהלך רילוקיישן חלקי לספרד
כאשר מדובר במעבר לחו"ל לתקופה קצובה, היחיד לרוב שומר על מעמדו כ"תושב ישראל" לצורכי מס. בחינת התושבות נעשית על פי דיניה הפנימיים של כל אחת מהמדינות ובמקרה בו ייחשב היחיד תושב לצורכי מס בשתי המדינות, מעמד התושבות ייקבע בהתאם להוראות אמנת המס הבילטרלית החתומה בין המדינות. כאמור, שיטת המיסוי בישראל היא פרסונלית. בשיטת מיסוי זו, כל תושב ישראל מחויב בדיווח על הכנסותיו בין אם הופקו בישראל ובין אם הופקו מחוצה לה. אי דיווח על הכנסות מחו"ל לרשות המסים עלול להוביל לנקיטת הליכים פליליים. מאחר ומדובר בתושב ישראל, הכנסות אלו תהיינה חייבות בשיעורי המס הרגילים החלים על יחיד תושב ישראל.
כאשר השהייה בחו"ל היא ארעית, זכות המיסוי הראשונית על ההכנסות ממשכורת שתתקבלנה מהמעסיק המקומי הזר תהיה לרוב לרשות המסים הזרה ולישראל תהא זכות מיסוי שיורית. מאחר ועסקינן בתושב ישראל שהפיק הכנסות משכר עבודה תחת מעסיק זר, ההכנסות תהיינה חייבות בישראל בשיעורי המס הרגילים החלים על יחיד תושב ישראל ובחישוב המס על ההכנסה החייבת, תוך התחשבות בנקודות זיכוי בישראל, ניכוי הוצאות שהייה בחו"ל וזיכוי בגין המס שישולם בחו"ל ובכך נפתרת בעיית כפל המס.
התרת הוצאות שהייה/מחייה בספרד
הכללים חלים על עובד תושב ישראל שנשלח למדינת חוץ לשם ביצוע עבודה אצל מעביד ישראלי, במשך תקופה רצופה העולה על שמונה חודשים, או על עובד תושב ישראל שמבצע עבודה בעבור מעביד ישראלי במדינת חוץ (עמ"י) במשך תקופה רצופה העולה על שמונה חודשים. לעומת זאת, התקנות חלות על עובד תושב ישראל בין שהוא שכיר המועסק על ידי מעסיק תושב ישראל ואינו עונה על ההגדרות בכללים ובין שהוא מועסק על ידי מעסיק תושב חוץ. בחישוב המס הישראלי החל על אותן הכנסות זרות, יש להביא בחשבון את הזיכוי המותר, במקרים המתאימים, של מסים זרים ששולמו במדינה שבה הופקה ההנסה, אם שולמו. כמו כן זכאי הנישום לנכות מהכנסתו החייבת הוצאות שונות על פי האמור בתקנות או בכללים.
מיסוי הכנסות עובדים ברילוקיישן מלא לספרד או הגירה לספרד
תכנית העבודה מול רשות המסים תלויה במידה רבה בכוונות הסובייקטיביות של הרילוקיישנר. במידה והתגבשה החלטה להעתיק את מרכז החיים למספר שנים ארוכות או להגר לספרד, נדרש להתחיל בהכנה לקראת ניתוק תושבות מישראל הן לצורכי מס והן לצורכי ביטוח לאומי אחרת תיתכן חשיפת מס הכנסה וכפל תשלום דמי ביטוח לאומי. שהות בחו"ל מעל 183 ימים מהווה חזקה בדין הישראלי לניתוק תושבות מס, אך היא אינה מספיקה כדי להשלים את תהליך הניתוק. כאשר נישום מחליט לבצע ניתוק תושבות מישראל, לכאורה הוא פטור ממס הכנסה על הכנסותיו מחו"ל החל ממועד ניתוק התושבות, אך רשות המסים אינה מכירה בקלות בניתוק מידי, ולכן תוקנה פקודת מס הכנסה שקובעת רטרואקטיבית משנת המס 2016, חובת דיווח מורחבת על יחידים שיוצאים לרילוקשיין לחו"ל. (למידע נוסף). עד תיקון 223 לפקודת מס הכנסה, יחידים שעזבו את ישראל, יכלו לנקוט בעמדה של אי דיווח לרשויות המס על מועד העזיבה מישראל ולדחות את הטיפול עד לחזרה לישראל. השינוי בעקבות התיקון, מעלה את סוגיית התושבות גם בשנים לאחר העזיבה ומחייב את תושבי ישראל לספק מידע מידי שנה לרשויות המס.
נציין כי פרשנות המונחים "תושב" ובעיקר "מועד ניתוק התושבות" – שנויה במחלוקת ברוב המקרים, לרבות במקרים של רילוקיישן. עמדת רשות המסים שמגובה בפסיקה היא כי מדובר בתהליך של ניתוק תושבות, ורק במקרים מובהקים יראו ביציאה מישראל כניתוק תושבות מידי לאחר המעבר לחו"ל. ניתוק כאמור ב-"day one" ייתכן גם על פי תיקון 168 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), שבו נבחנה שאלת ניתוק תושבותו של יחיד וקביעת מועד הפיכתו ל"תושב חוץ". על פי תיקון זה, ייבחן מועד העזיבה על פי היום שבו חדל היחיד להיות תושב ישראל, בהתבסס על הגדרת "תושב חוץ" בפקודה. בהתקיים שני תנאים באופן מצטבר – שהייה מחוץ לישראל במשך 183 יום בשנה לפחות בשנת המס הנבחנת ובזו שלאחריה, וקביעת מרכז חייו מחוץ לישראל בשתי שנות המס שלאחר שנות המס האמורות – ייחשב היחיד ל"תושב חוץ" החל מהיום שבו עזב את ישראל (או המשיך לשהות מחוץ לה), בשנת המס הראשונה שבה שהה מחוץ לישראל יותר מ-183 ימים כאמור. חשוב לזכור כי מעבר למעמד "תושבות מס" במדינה הזרה, יתכן ויוציא אתכם מרשת המס הישראלית, אך מעמד זה יחייב אתכם לשלם מס בחו"ל על הכנסותיכם הכלל עולמיות.
הגירה לספרד וחובת תשלום מס יציאה (מס הגירה)
כאשר בוחנים את השלכות המיסוי במהלך רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד וישנה כוונה לנתק תושבות מס, יש להתחשב בין היתר גם ב"מס יציאה" שדן באופן מיסוי מצבת נכסיו של היחיד נכון למועד ניתוק התושבות (גם אם אלו נמכרו במועד מאוחר יותר ובזמן שהוא מוגדר תושב מס במדינת היעד). מס יציאה נועד לשמר את זכות המיסוי למדינת המושב בעת מימוש נכסים מחוץ לגבולות ישראל רגע לפני שהיחיד משנה את מעמד תושבות המס שלו ל"תושב חוץ". אילולא מס היציאה, לא תהייה לישראל זכות למסות רווח הון ממכירת נכס מחוץ לישראל שנצמח בידי יחיד שאינו תושב ישראל. רשות המסים מאפשרת 2 דרכים לתשלום מס היציאה. אם הנכס טרם מומש, ניתן לשלם מס רווח הון על "מכירה רעיונית" במועד ניתוק התושבות לפי שוויו. או לחלופין להתמסות במועד המימוש בפועל על חלק יחסי מרווח ההון הראלי שנצמח מהנכס בהתאם לתקופת ההחזקה בנכס כתושב ישראל עד למועד ניתוק התושבות המס ממדינת ישראל.
הכירו את משטר המיסוי בספרד (מעודכן לשנת המס 2024)
מיסוי רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד מושפע גם משיטת המיסוי בספרד ולכן יש חשיבות להכיר את כללי התושבות וכללי המיסוי החלים בספרד שעלולים להשפיע באופן ניכר על חובת הדיווח לרשות המסים הזרה. ספרד מטילה שיעורי מס הכנסה פרוגרסיביים על יחידים (PIT) תושבי ספרד לצורכי מס. ושיעורי מס הכנסה יחודיים על יחידים שאינם מוגדרים תושבי ספרד (NRIT), שמפיקים הכנסות בגבולות ספרד. תושבי מס בספרד כפופים בדרך כלל ל-PIT על הכנסותיהם ברחבי העולם על בסיס שיעורים פרוגרסיביים, ללא קשר למקום שבו הופקו או נצמחו ההכנסות, לעומת זאת תושבי חוץ כפופים ל-NRIT רק על הכנסות, שמקורן בספרד. ספרד מחולקת ל- 17 מחוזות אוטונומיים. למחוזות האוטונומיים בספרד יש את הסמכות לשנות את מדיניות המס שלהם במסגרת החקיקה הלאומית. הם יכולים להכניס מסים חדשים, לשנות את שיעורי המס ולהציע תמריצי מס או פטורים בתחום השיפוט שלהם.
כללי "תושבות מס" בספרד במהלך רילוקיישן לספרד
חשוב לזכור שניתוק תושבות מס ישראלית ככל הנראה תגרור תושבות מס במדינת היעד. יחידים ייחשבו תושבי ספרד לצורכי מס אם הם עומדים לפחות באחד מהקריטריונים הבאים:
- שהייה מעל מ-183 ימים בספרד במהלך שנה קלנדרית. בקביעת תקופת השהות נכללות בספירה היעדרויות זמניות, למעט כאשר ניתן להוכיח תושבות מס במדינה אחרת. ביקורים זמניים בספרד לצורך התחייבויות חוזיות ע"פ הסכמי שיתוף פעולה תרבותיים והומניטריים עם הרשויות הספרדיות, אינם נכללים בחישוב תקופת השהייה של 183 יום.
- מרכז החיים ע"פ מבחן האינטרסים הכלכליים ומבחן התא המשפחתי. ההנחה היא, אלא אם כן הוכח אחרת, שמקום מגוריו הרגיל של נישום הוא ספרד כאשר משפחתו מתגורר עמו דרך קבע בספרד.
יחידים שאינם עומדים באף אחד מהקריטריונים שלעיל, אינם נחשבים תושבי ספרד לצורכי מס. במקרים כאלה, הכנסות ורווחי הון ימוסו רק אם הופקו או נצמחו בהתאמה ממקור הכנסה ספרדי ויהיו כפופים לשיעורי מס החלים על תושבי חוץ. לפי החוק הספרדי, המושג תושב מס חלקי בשנת המס אינו קיים. יחיד יחשב תושב מס או תושב חוץ בספרד ויהא כפוף ככזה לשיעורי המס הרלוונטיים למעמדו המיסויי במשך כל שנת המס. עם זאת, במצבים מסוימים, אדם עשוי להיחשב תושב לצורכי מס בשתי מדינות בנקודת זמן שבה הוא מקיים את התנאים של הגדרת תושבות מס ע"פ דיני המיסוי של כל אחת מהמדינות הנ"ל. מאחר ויחיד אינו יכול להיחשב תושב מס בשתי מדינות, מדינת תושבותו תוכרע בהתאם למבחני התושבות (שוברי שוויון) באמנה.
כללי מיסוי יחידים במהלך רילוקיישן לספרד (PIT) Personal income tax
ספרד מטילה שיעורי מס הכנסה פרוגרסיביים על יחידים (PIT) תושבי ספרד לצורכי מס. ושיעורי מס הכנסה יחודיים על יחידים שאינם מוגדרים תושבי ספרד (NRIT), שמפיקים הכנסות בגבולות ספרד. תושבי מס בספרד כפופים בדרך כלל ל-PIT על הכנסותיהם ברחבי העולם על בסיס שיעורים פרוגרסיביים, ללא קשר למקום שבו הופקו או נצמחו ההכנסות, לעומת זאת תושבי חוץ כפופים ל-NRIT רק על הכנסות, שמקורן בספרד. בספרד, יש הבחנה בין הכנסה שהופקה מיגיעה אישית (עבודתו של האדם) לבין הכנסה שנצמחה ממקור אחר שאינו יגיעה אישית, מהשקעות וחיסכון. לכל אחד מסוגי ההכנסה נקבעו מדרגות מס ושיעורי מס שונים (ראו בטבלאות בהמשך).
שיעורי מס עבור תושבי מס בספרד על הכנסות מעבודה, פנסיה, שכר דירה ומהימורים
בספרד נהוגה שיטת מיסוי פרוגרסיבית על ההכנסות: ככל שהכנסתו של אדם עולה, כך יוטל עליו שיעור מס גבוה יותר. ההכנסה החייבת במס מחולקת לשכבות, כאשר על כל שכבה מוטל מס בשיעור שונה. שכבות אלו הן מדרגות המס. שיעורי מדרגות המס מתעדכנים ומשתנים משנה לשנה. עבור הכנסה חייבת, חלים בספרד שיעורי מס פרוגרסיביים.
שיעורי מס הפרוגרסיביים מורכבים מסכום של שיעור המס שאושר על ידי המדינה ושיעור המס שאושר על ידי כל קהילה אוטונומית של ספרד. לכן חבות המס עשויה להיות שונה מקהילה אוטונומית אחת לאחרת.
הטבלה הבאה מציגה את שיעורי המס הפרוגרסיביים החלים על ההכנסה החייבת בשנת 2024, שאושרו על ידי המדינה. מדרגות אלו יכולות להוות כקו מנחה לשיעורי המס הפרוגרסיביים החלים על ההכנסה החייבת. מהסיבות שצוינו לעיל, יש תמיד לעיין במדרגות המס החלות בקהילה האוטונומית בספרד כדי לחשב את שיעור המס הפרוגרסיבי הכולל.
הכנסה חייבת (ביורו) | חבות מס מצטברת (ביורו) | שיעורי מס | |
0- 12,450 | 2,365.50 | 19 | |
12,451- 20,200 | 4,225.50 | 24 | |
20,201 – 35,200 | 8,725.50 | 30 | |
35,201 – 60,000 | 17,901.50 | 37 | |
60,001 – 300,000 | 125,901.50 | 45 | |
מעל 300,000 | היתרה | 47 |
שיעורי מס עבור תושבי מס על הכנסות פסיביות (דיבידנדים, ריבית, תעודות סל, רווחי הון)
יחולו שיעורי מס בטווח 19% ועד 28% מעל הכנסה בגובה 300,000 יורו. הכנסה חייבת מהשקעות וחיסכון מחויבת במס בשיעורים הבאים:
- 19% עבור 6,000 אירו הראשונים מההכנסה החייבת.
- 21% עבור 6,000 יורו עד 50,000 יורו הבאים מההכנסה החייבת במס.
- 23% עבור 50,000 יורו עד 200,000 יורו הבאים מההכנסה החייבת במס.
- 27% עבור 200,000 יורו עד 300,000 יורו הבאים מההכנסה החייבת במס.
- 28% עבור כל סכומים מעל 300,000 אירו.
שיעור מס החל על תושבי חוץ (NRIT) Non-residents income tax
תושבי חוץ כפופים ל- NRIT רק על הכנסותיהם ממקור ספרדי. שיעור מס החל על תושבי חוץ הנו אחיד – 24%. עבור תושבים במדינות החברות באיחוד האירופי או במדינות האזור הכלכלי האירופי (EEA) שעמן מתקיימת החלפת מידע – השיעור הוא 19%. שיעור המס החל על רווחי הון שנצמחו ממכירת נכסים: 19%. ריבית: 19%. הריבית פטורה ממס לתושבי האיחוד האירופי. אמנות כפל מס (DTTs) קובעות בדרך כלל שיעורים נמוכים יותר. דיבידנדים: 19% (כללי האמנה קובעים שיעורים נמוכים יותר). תמלוגים: 24% (DTTs (כללי האמנה קובעים שיעורים נמוכים יותר). על הפנסיה מוטל מס בשיעורים פרוגרסיביים (בין 8% ל-40%).
מס עושר (Wealth Tax)
מס עושר מוטל ע"י המחוזות על נכסים נטו שממוקמים בספרד (בניכוי חיובים ושעבודים המפחיתים מערכם) ובבעלות תושבי מס ספרד ותושבי חוץ. המס מוטל על הנכסים נטו בבעלות הנישום נכון ליום 31 בדצמבר. חבות המס מחושבת על בסיס שיעורים פרוגרסיביים שנעים בין 0.2% ועד 3.5% על נכסים ששווים עולה על כ- 10.7 מ' אירו, כאשר שווי הנכס נקבע לפי הגבוה מבין: מחיר הרכישה, השווי הקדסטרלי (שווי שקבע המינהל הספרדי לנכס) ושווי השוק במועד הרכישה. ספרד מחולקת ל- 17 מחוזות אוטונומיים. למחוזות האוטונומיים בספרד יש את הסמכות לשנות את מדיניות המס שלהם במסגרת החקיקה הלאומית. הם יכולים לחוקק מסים חדשים, לשנות את שיעורי המס ולהציע תמריצי מס או פטורים בתחום השיפוט שלהם. מס זה הוא מס מחוזי, כך שיישומו ותקנותיו, לרבות שיעורי המס, רף הפטור וכדומה נקבעים על ידי המחוז בו נמצא הנכס. במחוז מדריד למשל ישנו פטור מלא ממס זה, עד לנכסים בשווי כולל של 3 מיליון אירו. בקטלוניה, שיעור מס העושר הגבוה ביותר הוא 2.75% בלבד. הקלות אפשריות במס עושר:
- כל הקהילות האוטונומיות של ספרד יכולות לקבוע סכום מינימום פטור ממס.
- אם קהילה אוטונומית לא תקבע סכום מינימום לפטור ממס, יחול פטור בגובה 700,000 יורו עבור תושבי חוץ בספרד, כפי שקבוע בחוק הספרדי.
- דירות מגורים פטורות ממס עד 300,000 אירו.
מע"מ – Value-added tax (VAT)
מע"מ ספרדי ישולם על אספקת סחורות ושירותים המבוצעים בשטח ספרד. ישנם שלושה שיעורי מע"מ עבור סוגים שונים של סחורות ושירותים, שהם כדלקמן:
- שיעור רגיל של 21%, החל על אספקת סחורות ושירותים.
- שיעור מופחת של 10%, החל על מזון, צריכת תרבות ודירות.
- שיעור מופחת במיוחד של 4%, החל מוצרים בסיסיים כגון לחם, חלב, ספרים, תרופות.
מס מתנות ומס ירושות
מס מתנות וירושה ספרדי מוטל על נכסים וזכויות שנתקבלו בידי תושבי מס ספרד בדרך של ירושה, תרומה או העברות משפטיות אחרות ללא תשלום. מס מתנות וירושה ספרדי מוטל גם על נכסים וזכויות שהתקבלו בידי תושבי חוץ ספרדים בדרכים המצוינות לעיל, אשר ממוקמים בספרד. המס מוטל על שווי הרכישה הנקי של הנכסים. חבות המס תהיה תלויה ביחסים בין הנישום לתורם/נפטר. לקהילות האוטונומיות של ספרד יש סמכויות נרחבות המאפשרות להן לחוקק חוקים משלהן המסדירים היבטים שונים של מס זה, וקהילות אוטונומיות רבות קבעו הקלות מס משמעותיות. שיעורי המס הכלליים נעים בין 7.65%-34% (אם כי ניתן לשינויים על ידי הקהילות האוטונומיות).
מיסוי רילוקיישן או הגירה לספרד – משטר מס מוטב לרילוקיישנרים – "חוק בקהאם"
מיסוי רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד מושפע מאוד מהטבות המס המוקנות לתושבי חוץ שעוברים להתגורר בספרד למטרת עבודה. משטר בקהאם, משנת 2005, מאפשר לתושבי חוץ שמגיעים לעבוד בספרד עבור חברה ספרדית מקומית, ליהנות מתשלום מס מופחת בשיעור שבין 19%-24% על הכנסותיהם. משטר המס אינו חל על עצמאים. בכדי ליהנות מחוק זה, יש להראות קיומו של הסכם עבודה עם חברה תושבת ספרד ולשהות בספרד מעל 183 ימים מדי שנה ובלבד שזו הכניסה הראשונה לספרד לצורך מטרת מגורי קבע. לפי חוק זה כל תושב זר שעובר לגור ולעבוד בספרד רשאי לבחור להתמסות כתושב חוץ בשיעור 24% (אזרחי האיחוד האירופי – 19%) על הכנסותיו מעבודה שבוצעה בספרד וזאת במשך עד 6 שנים ממועד המעבר לספרד, בנוסף לשנת המעבר עצמה. הטבה זו תחול על הכנסות שאינן עולות על 600K אירו לשנה. הכנסה מעבר לסכום זה תמוסה בשיעור מס 47%. מאחר שתחולת חוק זה מגדיר יחיד כמי שאינו תושב מס בספרד, לא תהייה חבות במס על הכנסות ורווחים שיופקו או יצמחו מחוץ לספרד. (כגון, רווחי הון, דמי שכירות ודיבידנד).
שימו לב – ישנם מקורות הכנסה שאינם זכאים למס אחיד, בין היתר: מתנות/ירושות ממקור ספרדי: מס של 7.65% עד 34%, בהתאם לשווי. רווחי הון ממקור ספרדי: ממוסים בשיעור של 19% עד 26%, תלוי בשווי. לאחר שתסתיים תקופת שש השנים על פי חוק בקהאם, יחידים יהיו כפופים למשטר המס הכללי של ספרד, מה שעלול לגרום לנטל מס גבוה יותר.
וויזת נוודים דיגיטלית ספרדית – החל מינואר 2023 (משטר מס חדש)
מיסוי רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד אף מושפע מאוד מהטבות המס המוקנות לנוודים דיגיטליים בספרד. בינואר 2023 אישרה ממשלת ספרד את וויזת Spanish Digital Nomad , המאפשרת לנוודים דיגיטליים שאין להם אזרחות אירופאית הזדמנות פז לחיות ולעבוד מרחוק בגבולות ספרד במשך שנה (ניתן לחידוש עד 5 שנים) כל עוד עומדים בדרישת ההכנסה המינימלית (נכון להיום: סך 2,334 אירו לחודש). השקת ויזת הנוודים הדיגיטלית כבר זכתה להצלחה גדולה במדינות נוספות בשל ההזדמנות לחוות תרבות חדשה, לשפר כישורי שפה וליהנות מאיכות חיים מעולה תוך כדי עבודה מרחוק. אשרת הנוודים הדיגיטלית הספרדית היא אפוא צעד עצום קדימה עבור ספרד בכל הנוגע לקבלת עובדים זרים למדינה, המעניקה לנוודים דיגיטליים אפשרות להשתלב לאורך תקופה של עד שש שנים תוך שילובם בכלכלה הספרדית. אינדונזיה היא כיום היעד המוביל לנוודים דיגיטליים, ואחריה תאילנד ופורטוגל.
אחת הסיבות העיקריות שמושכות נוודים דיגיטליים להתעניין בוויזת הנוודים היא הטבת המס הגלומה בהשגתה. מדובר בהרחבה ל"חוק בקהאם", שהכניסה מספר שינויים במשטר בקהאם שמאפשרים לנוודים דיגיטליים (עובדים שמעוניינים לגור בספרד ולעבוד מרחוק עבור מעסיק זר ברימוט והן פרילנסרים עצמאים, שיבססו את ההיתכנות לשמור על פעילותם הנוכחית בעבודה ברימוט מספרד), ליהנות ממשטר המס המוטב הנ"ל ולהתמסות כתושב זר לצורכי מס בספרד (NRIT) רק על הכנסה שתופק בגבולות בספרד בשיעור 24% מס עד להכנסות בסך 600,000 אירו וזאת בתנאי שלא יותר מ-20% מההכנסה תופק מארגונים ספרדיים מקומיים. עם זאת, מספר העצמאים שיהיו זכאים למשטר זה מוגבל ועל כן רק עצמאים שפעילויותיהם מסווגות כ'יזמות', כלומר הן חדשניות ובעלות ערך כלכלי מיוחד לספרד, יוכלו ליהנות ממשטר המס המוטב. במהלך ארבע השנים הראשונות של החיים בספרד, נוודים דיגיטליים יוכלו במקרים מסוימים לשלם מס בשיעור 15% במקום השיעור הסטנדרטי של 24% בתנאי שהם מרוויחים מתחת ל-600,000 אירו בשנה. למידע נוסף ומקיף על היבטי מיסוי בנושא: הכנסות נוודים דיגיטליים.
מטרת קבלת ייעוץ מס בתהליך רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד
מטרת ייעוץ המס העיקרית היא לבחון את נקודת הזמן בתהליך רילוקיישן ולנתח את מעמד התושבות החל מרגע היציאה מישראל. הקביעה לגבי מעמד התושבות של מבקשי הייעוץ, תשפיע באופן ניכר על האופן שבו יידרשו לפעול מול רשות המסים ולדווח על ההכנסות מחו"ל בעתיד. לאחר קביעת מעמד התושבות, תיפרשנה בפני מבקשי הייעוץ כל חלופות הדיווח המומלצות תוך בחינת שיקולי המיסוי לצד החלופות וחשיפות המס בגינן. תתקיים שיחת ייעוץ מקיפה לגבי היבטי המיסוי לרבות – קביעת מעמד התושבות, חובת הגשת דוחות מס ודיווחים לרשות המסים בישראל, תחולת מס יציאה במועד העזיבה, מיסוי הכנסות מעבודה (לרבות הקצאות אופציות ומניות RSU's), סוגיות בביטוח לאומי, סקירת המס במדינת היעד, סקירת הוראות אמנת המס עם מדינת היעד, תינתנה הנחיות ותותווה הדרך להתנהלות נכונה מול הרשויות. במידת הצורך יימסרו מזכרים בעניין השלכות וחשיפות מס הנגזרות מהכנסות המופקות במדינות היעד ויתבצעו חישובים של מס ההכנסה וביטוח לאומי הצפויים לצורך קבלת החלטות.
שאלות נפוצות בנושא מיסוי רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד
ספרד היא יעד מועדף על מהגרים ברחבי העולם בשל האקלים הנוח ועונת קיץ ממושכת, החופים היפים, התרבות העתיקה ועשירה ואורח החיים הנינוח. עם זאת, ספרד מדורגת במקום ה-31 מבחינת בטיחות וביטחון. ניתן לקבל תושבות קבע בספרד לאחר שהייה חוקית במדינה לתקופה של חמש שנים. תושבות קבע מאפשרת לחיות ולעבוד בספרד ללא הגבלת זמן. לאחר 10 שנות תושבות חוקית בספרד (זמנית או קבועה), ישנה זכאות לקבלת אזרחות ספרדית. שהייה עד 90 יום אינה מצריכה ויזת שהייה. תהליך המעבר לאזרחי האיחוד האירופי ושוויץ קל יותר כי הם יכולים לעבור לספרד מבלי לקבל ויזה ספרדית. דרישות הויזה בספרד הן בהתאם למטרת הנסיעה: אשרת תייר, ויזת עסקים, ויזת טיפול רפואי בספרד ואשרת לימודים. הבקשה לקבלת היתר עבודה ושהייה בספרד נעשית בשלושה שלבים: אישורי עבודה ושהייה ניתנים לתקופה מקסימלית של שנה, ניתן להגיש בקשה לחידוש תוך חודשיים לפני מועד פקיעתה. אישורי עבודה ושהייה בספרד ניתנים בהליך מזורז לעובדים, יזמים ומשקיעים בעלי כישורים. ויזת זהב בספרד היא תוכנית תושבות בספרד המציעה למשקיעים זרים אשרת שהייה בספרד בתנאי להשקעה בנדל"ן בספרד בסכום מינימלי של 500,000 יורו. זה לא מסלול ישיר לאזרחות. עם זאת, אם תחליטו להגר לספרד, ייתכן שתהיו זכאים לאזרחות לאחר 10 שנים. שימו לב- ב- 9.4.24 ממשלת ספרד קיבלה החלטה עקרונית להפסיק את תוכנית ויזת הזהב. נכון לעכשיו מסלול ויזת הזהב נותר פתוח וייקח זמן עד שהחוק החדש יאושר, אך קחו בחשבון שתהליך רכישת נכס, הגשת בקשה לוויזה ואישורה נמשך פרק זמן של מספר חודשים. כן. בינואר 2023 אישרה ממשלת ספרד את ויזת Spanish Digital Nomad, המאפשרת לנוודים דיגיטליים שאין להם אזרחות אירופאית הזדמנות פז לחיות, לעבוד מרחוק בגבולות ספרד במשך שנה ולשלם מס בשיעור מופחת על ההכנסות המופקות בגבולות ספרד. ניתן להאריך את היזה למשך 3 שנים, ובהמשך לשנתיים נוספות. בתום התקופה ניתן להגיש בקשה לאישור תושבות קבע בספרד, כך שבפועל הויזה מאפשרת גם מעבר למסלול הגירה. סוגי המסים העיקריים החלים בספרד הנם: מס הכנסה, מס חברות, מס רווחי הון, מס עושר ומס ערך מוסף (מע"מ). אלו הם המסים העיקריים שאנשים ועסקים צריכים להיות מודעים אליהם. תושבי חוץ משלמים שיעור מס אחיד של 24% (אזרחים שאינם תושבי האיחוד האירופי) או 19% (אזרחי האיחוד האירופי או ה-EEA) על הכנסתם שנוצרה בספרד. תושבים לצורכי מס משלמים מס פרוגרסיבי בשיעור שנע בין 19%-47%. כן. שיעור המס לתושבים באיחוד האירופי, נורבגיה ואיסלנד הוא 19%. עבור תושבים שאינם תושבי האיחוד האירופי, שיעור המס הוא 24%. כן. בספרד מוטל מס על מתנות וירושות שמתקבלות בידי תושבי ספרד ותושבי חוץ. ניכוי המס מתושבי חוץ יעשה בהתאם להוראות אמנת המס החתומה עם מדינת מושבו. מס עושר מוטל על נכסים נטו (בניכוי חיובים ושעבודים המפחיתים מערכם) בבעלות תושבי מס ספרד ברחבי העולם ועל סחורות וזכויות בבעלות תושבי חוץ שמקורם בספרד. המס מוטל על הנכסים נטו בבעלות הנישום נכון ליום 31 בדצמבר. חבות המס מחושבת על בסיס שיעורים פרוגרסיביים שנעים בין 0.2%-3.5%. כל קהילה אוטונומית בספרד רשאית להחיל שיעורי מס עושר פרוגרסיביים שונים. פרסים בתחום ספרות, אמנות ומדע, פיצויי פיטורין (עד תקרה של-180,000 אירו), קצבאות ביטוח לאומי או קצבאות המחליפות את ביטוח לאומי ומתקבלות עקב אובדן כושר עבודה קבוע או נכות, מזונות ילדים בעקבות פסק דין של בית המשפט, הכנסת מעבודה שבוצעה מחוץ לספרד. משטר (חוק) בקהאם מאפשר לתושבי חוץ שמגיעים לעבוד בספרד עבור חברה ספרדית מקומית, ליהנות מתשלום מס מופחת בשיעור שבין 19%-24% על הכנסותיהם. משטר המס אינו חל על עצמאים. בגדרו של החוק לא יוטל מס עושר על נכסים מחוץ לספרד. מעבר לספרד לצורך עבודה מקנה זכאות לבחור לשלם מס בהתאם למסלול מיסוי "חוק בקהאם" – לפיו תושב חוץ לא יהא חייב במס על הכנסותיו ורווחיו מחוץ לספרד. לאחר תום תקופת ההטבות, ומעבר למעמד תושבות מס בספרד, תחול חובת דיווח על ההכנסות ברחבי העולם, גם על פנסיות שמשולמות מחוץ לספרד. עם זאת יש באמנת המס הוראות ספציפיות בנושא ושם נקבע לאיזו מדינה תהיה זכות מיסוי. אם אתם מהגרים לספרד ומעוניינים לנתק תושבות מס ישראלית, חשוב מאוד לשמור ולתעד את כל המסמכים, שיבססו את עמדתכם כתושבי חוץ ויכריעו את הכף במקרה של דיון במס הכנסה. שמירת המסמכים הכרחית גם בנסיבות בהן מועד הניתוק שלכם בפועל התרחש מספר חודשים לאחר "העלייה למטוס", אז תינתן לכם האפשרות לנכות הוצאות שהייה בספרד ולהקטין את ההכנסה החייבת בעת חישוב המס בישראל. כן. על פי תקנות בקרת החליפין שנקבעו בספרד, תושב חוץ יכול לפתוח חשבון בנק באירו או בכל מטבע אחר בספרד. כדי לפתוח את החשבון, על תושב החוץ לספק לפחות דרכון, ואם אפשר, מסמך שהונפק על ידי משרד הפנים הספרדי המאשר מעמד של תושב חוץ ספרדי. ניתן לבקש גם מספר זהות של זרים (NIE).
אודות משרדינו
למשרדנו ידע מקצועי ו-17 שנות ניסיון בתחום בתחום מיסוי בינלאומי ומיסוי רילוקיישן לספרד או הגירה לספרד בפרט ומקנה סל פתרונות מיסוי לתושבי ישראל החל מההחלטה על היציאה מישראל וכן לאורך כל תקופת השהייה בחו"ל. שירותי המשרד בתחום מס הכנסה וביטוח לאומי כוללים בין היתר, ייעוץ מס לעובדים שכירים ישראלים ברילוקיישן (תחת מעסיקים זרים או מעסיקים תושבי ישראל), ייעוץ לתושבי ישראל בעלי השקעות בחו"ל, ליווי פעילות עסקית בחו"ל (עצמאיים בחו"ל), אקדמאים בחו"ל, ישראלים בשבתון שמפיקים הכנסות בחו"ל ("שבתוניסטים"), הגשת דוחות מס, כתיבת חוות דעת והגשת בקשות פרה- רולינג בסוגיות מורכבות, הסדרי מס מול רשויות המס וביטוח לאומי וייצוג בדיונים. למשרדנו שורה ארוכה של הצלחות בתחום שהניבו ללקוחות המשרד החזרי מס מהותיים ביותר.
משרדינו מנוסה במיסוי רילוקיישן של ישראלים למדינות וערים ברחבי אירופה (רומא/מילאנו, פורטוגל, אנגליה, אירלנד, שווייץ, מינכן, אמסטרדם, לרנקה/לימסול, רומניה, בולגריה, צרפת, ספרד, יוון, אוקראינה, צ'כיה) רילוקיישן למדינות ביבשת אמריקה (ניו יורק/ניו ג'רזי/מינסוטה/פלורידה/קליפורניה, מקסיקו, ארגנטינה, טורונטו/ונקובר/אוטווה), אוסטרליה, ניו זילנד, מדינות המזרח (תאילנד, סין, סינגפור, יפן, הודו) ומדינות אפריקה. למשרדנו שורה ארוכה של הצלחות בתחום שהניבו בין היתר, ללקוחות החזרי מס מהותיים ביותר. המשרד נבחר למוביל בליווי ישראלים שיצאו לחו"ל למטרת הגירה ו/או רילוקיישן ומתן פתרונות בתחום מס הכנסה וביטוח לאומי. הכותב רו"ח בעל ידע רב בתחום המיסוי ומרצה במוסדות אקדמיים בקורסים בתחום מיסוי בינלאומי ורילוקיישן בפרט.