תוכן עניינים:
מהי קרן כספית?
קרן כספית- מאת רואה חשבון אמנון בן שושן
קרן כספית (Money Market Fund) היא קרן נאמנות שמשקיעה באפיקי השקעה סולידיים כגון: אג"חים, מק"מים, תעודות חוב ופיקדונות) שמשך החיים הממוצע שלהם אינו עולה על 90 יום, כאשר מבחינה מיסויית מדובר בקרן נאמנות לכל דבר ועניין, תוך שמרבית הקרנות הכספיות בוחרות להיחשב כקרנות פטורות (ברמת הקרן. לא ברמת היחיד) ולא כקרנות חייבות. מאחר והריבית שהבנקים מציעים על פק"מים אינה אטרקטיבית, השקעה בקרן כספית יכולה להוות חלופה לא רעה בהתחשב בנסיבות עליהן נדון במאמר. לקרנות נאמנות יש שווי הוגן ליחידה שנקבע על ידי מנהל הקרן וכאשר מתבצעת מכירה, השווי נקבע לפי שווי היחידה במועד המימוש. אין הגבלה על רכישת יחידות בקרן כספית עד שהיא נסגרת לרכישה.
כיצד מחשבים רווח הון בעת מימוש הקרן?
מימוש ההשקעה בקרן כספית ברווח יגרור חיוב מס בשיעור 25%. מדובר בשיעור מס גבוה יותר גבוה מהמס המתחייב על הכנסות מריבית מפיקדון שקלי (15%). עם זאת, כאשר מחושב הרווח לצורכי מס בקרן הכספית, מנוטרל שיעור עליית מדד המחירים (אינפלציה), וזאת בדומה לחישוב הרווח החייב במס במכירת ניירות ערך ע"י יחיד. לעומת זאת, כאשר יחיד משקיע בפק"מ/מק"מ, הוא מחויב במס על מלוא הרווח הנומינלי, ללא ניטרול השפעת האינפלציה. מכאן, שאם בתקופת ההחזקה בקרן הנאמנות הפטורה שיעור עליית המדד יעלה על רווח ההון הנומינלי שייצמח מההשקעה בקרן, לא יחויב המשקיע במס. בפקדון המשקיע משלם 15% נומינלי על הרווח בכל מקרה. כלומר, שיעור המס האפקטיבי במקרה זה גבוה יותר מ-15%, בעוד שהמס בשיעור 25% מוטל על רווח ההון הריאלי. לקרן הכספית עשויים להיות מספר יתרונות משמעותיים. מובן שבכל מקרה, יש לבחון את כדאיות ההשקעה בהתחשב בנתוניו האישיים של המשקיע, האינפלציה ועמלות הכרוכות בהשקעה.
כיצד מחשבים את המס באינפלציה שלילית?
במקרה זה, ראשית לחשב האם המכירה הסתיימה ברווח או הפסד במונחים נומינליים. כלומר, יש לחשב את ההפרש בין התמורה לבין עלות הרכישה. אם מדובר ברווח נומינלי, אותו רווח ייחשב לרווח הריאלי שחייב במס בשיעור 25%. לעומת זאת, במקרה של אינפלציה שלילית בתקופתה ההשקעה, ישולם מס בשיעור 25% על רווח ההון הנומינלי שייחשב לרווח הריאלי שחייב במס. לדוגמאות נוספות במאמר על השפעות תנודות הדולר על ניירות ערך צמודים דולר.
דחיית המס בגין מימוש הקרן
המס מוטל רק כאשר המשקיע מוכר את היחידות בקרן. כלומר, אם לא מימשנו את היחידות (גם אם נוצר רווח על הנייר), אין צורך לדווח על רווח בשוק ההון. עד למועד המימוש בפועל כאמור. נזכיר כי המס על רווחי הפיקדון אינו תלוי בהחלטת המשקיע ומועד החיוב במס על ההכנסה מריבית, יחול רק ביום שבו חשבונכם בבנק זוכה בריבית או במועד סיום התכנית. במקרים בהם נמשכו כספים מתכניות חיסכון או מפיקדונות לפני מועד פירעונם ("שבירה"), ישולם המס בהתאם לתנאי קבלת הכספים – צמודים או לא צמודים.
קיזוז הפסדי הון כנגד רווח הקרן
קרן כספית היא נייר ערך לכל דבר ועניין ועל כן הפסד הון שנוצר ליחיד ממימוש ניירך ערך יאפשר קיזוז ההפסד כנגד רווח הון מכל סוג שהוא. גם כנגד רווח ממימוש קרן כספית ובמקרים מסוימים, לגבי יחיד, גם כנגד ריבית/דיבידנד שמקורם בניירות ערך. כלומר, לא ניתן לקזז הפסד הון כנגד הכנסות ריבית מפק"מ כי הוא אינו מוגדר נייר ערך, אך ניתן לקזז את ההפסד כנגד רווח הון מפדיון יחידות של קרן כספית.
קרן כספית – יתרונות נוספים
- נזילות – ניתן לקנות או למכור את הקרן בכל יום מסחר. פקדון חייבים לסגור לתקופה על מנת לקבל ריבית מועדפת.
- הקרנות הכספיות מנהלות כיום השקעות במיליארדי שקלים ולכן כוח המיקוח גדל וקיימת יכולת לדרוש ריבית גבוהה על הפקדונות בתוך הקרן. ההתחזקות היא בעיקר על חשבון הפיקדונות הבנקאיים.
- דמי הניהול שגובים מנהלי הקרנות הכספיות נמוכים.
למשרדינו ידע ו- 16 שנות ניסיון בליווי וייצוג משקיעים בשוק ההון, קרנות גידור, קרנות נדל"ן ריט ישראליות ואמריקאיות, מטבעות דיגיטליים/וירטואליים, מיסוי תגמולי הון (אופציות מסוג ESOP ומניות מסוג RSU'S ,ESPP ,RS ,SAR) לעובדים ומנהלים בחברות הייטק.
המשרד מספק שירותי ייעוץ מס למשקיעים יחידים, לסוחרים עצמאיים וחברות ישראליות, ייצוג מול רשות המסים והגשת דוחות מס ליחידים ולחברות, חוות דעת והגשת בקשות לפרה רולינג בסוגיות מורכבות. הכותב הנו רו"ח מומחה במיסוי ומרצה בגופים פיננסים ובמוסדות בנושא מיסוי רווחים בשוק ההון ומיסוי השקעות נדל"ן. לקוחות המשרד משתייכים לענפי פעילות מגוונים, ביניהם: הייטק, מסחר, פיננסיים ושוק ההון.