השקעות בקרנות גידור – היבטי מיסוי

השקעות בקרנות גידור – היבטי מיסוי

מהי קרן גידור?

השקעות בקרנות גידור והיבטי מיסוי על משקיעים – מאת רואה חשבון אמנון בן שושן. 

קרן גידור היא גוף השקעות המאוגד, על פי רוב, כשותפות מוגבלת. השותפים המוגבלים בשותפות הם לקוחות הקרן המשקיעים בה את כספם. השותף הכללי (המנהל) של השותפות משקיע את כספי השותפים המוגבלים בהתאם לאסטרטגיית ההשקעה שהוא מיישם, וזאת בתמורה לדמי ניהול שהשותפים המוגבלים משלמים לו. בדרך כלל, דמי הניהול הללו מורכבים משני רכיבים. הרכיב האחד אינו תלוי בביצועי הקרן ומחושב כשיעור מסך הנכסים שהקרן מנהלת. הרכיב השני של דמי הצלחה מחושב כפונקציה של התשואה שאותה הקרן משיגה. מאידך, השותפים המוגבלים, ייהנו מהתשואה שתניב להם הקרן מהשקעותיה, בניכוי דמי הניהול ודמי ההצלחה ששולמו לשותף המנהל. 

השקעות בקרנות גידור – היבטי מיסוי 

מעצם התאגדותה כשותפות, קרן גידור מהווה (ברוב המקרים), מבחינה מיסוית, גוף שקוף לצורכי מס, שרווחיה ממוסים ברמת השותפים. 

בעוד שמיסוי רווח ההון של השקעה ישירה בניירות ערך מבוסס על עקרון המימוש של נייר הערך, הרי שבקרן גידור פטורה, כלל זה אינו חל. שותף מוגבל יתחייב במס על תוצאות פעילותה השוטפת של הקרן בתום כל שנת מס על בסיס צבירה וכפועל יוצא מכך, המשקיע בקרן גידור עשוי למצוא עצמו מתחייב במס רווח הון בסוף כל שנה, בגין עליית ערך של חלקו בקרן הגידור, אף אם לא מכר או משך כל רווח מקרן הגידור באותה שנת מס, אך אם בשנת המס השקעותיה של הקרן סופגות ירידות ערך, המשקיעים יהיו זכאים להכיר בהפסדי הון לצורכי מס ולקזזם כנגד רווחי הון אחרים שייווצרו למשקיעים באותה שנת מס או בשנות המס הבאות, וזאת ללא צורך במימוש החזקותיהם. מועד החיוב במס בידי שותפים מוגבלים בעת פדיון הזכות בקרן, בחלוקת רווחים בקרן או בפירוק הקרן יהיה במועד האירוע.

יחיד תושב ישראל המשקיע בקרן גידור כאמור וההכנסה מהשקעה זו אינה מהווה הכנסה מעסק בידיו, יחויב במס (באמצעות ניכוי מס במקור על ידי הקרן) בשיעור הקבוע בסעיף 91(ב)(1) לפקודת מס הכנסה, דהיינו, בשיעור שלא יעלה על 25%, וזאת לגבי חלקו בתוצאות הפעילות בשנת המס שהוא רווח (לרבות רווחי הון ראליים ממימוש השקעות הקרן ו/או רווחי הון ראליים הנובעים מעליית ערך של נכסים שטרם מומשו בהתאם לקביעת החלטת המיסוי הרלוונטית לפעילות הקרן) ועל רווח ההון הראלי במכירת יחידה, פדיון יחידה ובפירוק הקרן, ובלבד שהקרן לא תבעה בניכוי הוצאות מימון ושהיא אינה "בעל מניות מהותי" כאמור בסעיף 91(ב)(2) לפקודה.

ככל שהקרן תבעה הוצאות מימון, אזי שיעור המס שיחול על המשקיע (לרבות שיעור המס שינוכה במקור על ידי הקרן), יהיה בהתאם להוראות סעיף 101א(ב) לפקודה דהיינו, 30%, וזאת ללא קשר לגובה הוצאות המימון שנדרשו ביחס לרווחי המשקיע.

סיכום ואודות משרדינו 

על מנת להימנע מחוסר הוודאות ומההשלכות המיסוי האפשריות הן למשקיעים ישראלים והן למשקיעים זרים כתוצאה מהשקעה בקרנות גידור, רצוי ומומלץ לפנות לרשות המסים לקבלת החלטת מיסוי (רולינג), שמטרתה להסדיר את הטיפול המיסוי ולהעניק וודאות למשקיעים בקרן באשר למועד אירוע המס, חבות המס ושיעורי המס. החלטות מיסוי אלו רלוונטיות לקרנות גידור ישראליות או קרנות גידור זרות אשר ניהולן מבוצע מישראל. 

למשרדנו ידע וניסיון של 15 שנים בתחום מיסוי ניירות ערך, קרנות גידור, מטבעות דיגיטליים/וירטואליים ומיסוי אופציות ומניות לעובדים ומנהלים. לקוחות המשרד משתייכים לענפי פעילות מגוונים, ביניהם: הייטק, מסחר, פיננסיים ושוק ההון. המשרד מספק ייעוץ מס למשקיעים יחידים, סוחרים עצמאיים, וחברות נוסטרו, כתיבת חוות דעת והגשת בקשות רולינג בסוגיות מורכבות. הכותב רו"ח בעל ידע רב בתחום ומרצה בגופים פיננסים ובמוסדות בקורסים בתחום מיסוי רווחים בשוק ההון. 

 

המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ או חוות דעת. המחבר או משרד רואה החשבון אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

 

 

רואה חשבון אמנון בן שושן

רואה חשבון אמנון בן שושן

אודות כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

שותף ומייסד משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות'. בעל תואר ראשון במנהל עסקים והתמחות בחשבונאות (BA) ותואר שני עם התמחות במסים (MBA). מומחה בתחום מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי, מיסוי ישראלים ברילוקיישן למדינות ברחבי העולם, התמצאות באמנות המס ודיני המיסוי הזר, תושבים חוזרים ותיקים, השקעות נדל"ן בחו"ל, מטבעות דיגיטליים, תגמול הוני ממעביד מסוג אופציות ומניות מסוג RSUS ו-ESPP, מיסוי שוק ההון, גילוי מרצון, הקמת מבני מס בינלאומיים מורכבים ובפתרונות מיסוי בקשר עם פעילותם של ישראלים במדינות ברחבי העולם ותושבי חוץ בישראל וטיפול בהחזרי מס מורכבים.

בעל ניסיון בכתיבת חוות דעת מורכבות ומייצג יחד עם צוות המשרד נישומים רבים בדיונים מול רשות המסים וקבלת החלטות מיסוי (פרה- רולינג) בתחום מיסוי בינלאומי.

אמנון אחראי לפרסומם של מאות כתבות ומאמרים בתחום המסים בעיתונות מקצועית, מרצה בכיר במוסדות אקדמיים בקורסים בתחום המסים, חשבי שכר ויועצי מס וכן מרצה בפורומים מקצועיים ובכנסים של חברות הייטק בנושא מיסוי תגמול הוני ממעביד.

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

צרו קשר

אתם מוזמנים ליצור קשר או להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

רישום לניוזלטר

אתם מוזמנים להשאיר פרטים ואנו נדאג לעדכן אתכם!

דילוג לתוכן