הלכת נחושתן: בעלי מניות בחברה משפחתית יחויבו בדמי ביטוח לאומי

הלכת נחושתן: בעלי מניות בחברה משפחתית יחויבו בדמי ביטוח לאומי

חיוב בעלי מניות בחברה משפחתית בדמי ביטוח לאומי – פתח דבר

דמי ביטוח לאומי על הכנסות בחברה משפחתית – מאת רואה חשבון אמנון בן שושן.

בשנת 2008 שונה חוק ביטוח לאומי ונקבע פטור מדמי ביטוח לאומי למרבית ההכנסות הפסיביות (שוק ההון לרבות הכנסות מריבית ודיבידנד שלגביהן נקבע שיעור מס מוגבל וכן הכנסות משכר דירה שלגביהן נקבע חיוב בשיעור מס מוגבל, אך למעט דיבידנד על פי סעיף 373א לחוק. בהתאם להוראות סעיף 373 א לחוק ביטוח לאומי – הכנסת חברה משפחתית מחויבת בדמי ביטוח בידי בעלי המניות בחברה לפי חלקם. לאחר דין ודברים עם לשכת רואי החשבון נקבע כי החיוב בדמי ביטוח, לא יחול על הכנסות חברה משפחתית אשר לו הופקו ע"י היחיד במישרין היו פטורות בידיו מדמי ביטוח. בשלהי 2019, פרסם המוסד לביטוח לאומי הנחיה פנימית ובה הודיע כי הוא חוזר בו מהעמדה בה נקט ויחל לחייב בדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, את כל רווחיה של חברה משפחתית, כל בעל מניות לפי חלקו ברווחי החברה, כולל הכנסות הפטורות מדמי ביטוח, ליחיד. בעקבות ההנחיה החדשה שיצאה, הגיעו עשרות תביעות לפתחם של בתי הדין השונים בארץ, אשר אוחדו לתיק אחד בביה"ד האזורי בת"א.

עלתה השאלה, האם יש להפריד בין הכנסה עסקית לבין הכנסות בשיעור מס מוגבל (כדוגמת דיבידנד, ריבית, רווח הון) או שכל הכנסת החברה המשפחתית תחויב בדמי ביטוח ללא הבחנה בין סוגי ההכנסות. החלטת בית הדין האזורי לעבודה תמכה בעמדת המוסד לביטוח לאומי, ונקבע כי בחברה משפחתית לא קיימת אפשרות להפריד בין הכנסות עסקיות לבין הכנסות בשיעור מס מוגבל וכל ההכנסה תחויב בדמי ביטוח לאומי ובמס בריאות. על החלטה זו הוגש ערעור לבית הדין הארצי לעבודה.

דמי ביטוח לאומי על הכנסות בחברה משפחתית – הלכת נחושתן בביה"ד הארצי

ביום 5.10.2021 ניתן פס"ד בביה"ד הארצי לעבודה בעניין נחושתן ואחרים, אשר קיבל את החלטת בית הדין האזורי, וקבע שכל הכנסתה החייבת של חברה משפחתית, תסווג בידי בעלי מניותיה כדיבידנד, כל אחד לפי חלקו, ותחויב בידי כל אחד מהם בדמי ביטוח כהכנסות פסיביות, שאינן פטורות מתשלום דמי ביטוח, ללא אבחנה מהו מקור ההכנסה החייבת בחברה המשפחתית – האם מעסק או ממשלח יד או הכנסות פסיביות כדוגמת רווחי הון, ריבית או דיבידנד מני"ע או שכר דירה. יצוין, כי לו הופקו הכנסות פסיביות במישרין בידי יחידים, ההכנסות היו פטורות באופן מוחלט מדמי ביטוח לאומי. 

תקלה חקיקתית

פרשנות התובעים, שעל פניו מוצדקת, לפיה הסייג לפטור מדמי ביטוח בסעיף 350(א)(6) לחוק, אינו חל על הכנסות שביסודן פטורות מדמי ביטוח (רווח הון, שוק ההון, שכר דירה), לא התקבלה בבית הדין הארצי. נוצר מצב אבסורדי שבו הכנסות פסיביות מרווח הון, שכר דירה או דיבידנד המופקות בידי יחיד, תהיינה פטורות מדמי ביטוח לאומי, ואילו אם אותן הכנסות תופקנה במסגרת חברה משפחתית, היחיד בעל המניות יחויב על הכנסותיו בדמי ביטוח. יתרה מזו, הכנסות מעסק וממשלח יד בחברה המשפחתית, מחויבות גם הן בידי בעלי המניות כהכנסה פסיבית, ללא זכויות לגמלאות, כגון פגיעה בעבודה. מדובר בלא אחר מאשר אפליה בין חיוב בדמי ביטוח בידי יחיד בעל מניות בחברה משפחתית, לבין יחיד בעל הכנסות מאותו מקור, שאינו בעל מניות בחברה משפחתית. לסוגיה האמורה יש השלכות גם לעניין ההחלטה האם להישאר במסגרת חברה משפחתית או לא. נזכיר כי האפשרות לצאת ממעמד חברה משפחתית היא עד תום חודש נובמבר בשנת המס שקדמה לשנת המס שבה נדונה סוגיית החיוב בדמי ביטוח לאומי. 

 

כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

שותף ומייסד משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות'. בעל תואר ראשון במנהל עסקים והתמחות בחשבונאות (BA) ותואר שני עם התמחות במסים (MBA). מומחה בתחום מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי, מיסוי ישראלים ברילוקיישן והגירה למדינות ברחבי העולם, התמצאות באמנות המס ודיני המיסוי הזר, תושבים חוזרים ותיקים, השקעות נדל"ן בחו"ל, מטבעות דיגיטליים, תגמול הוני ממעביד מסוג אופציות ומניות מסוג RSUS ו-ESPP, מיסוי שוק ההון, גילוי מרצון, הקמת מבני מס בינלאומיים מורכבים ובפתרונות מיסוי בקשר עם פעילותם של ישראלים במדינות ברחבי העולם ותושבי חוץ בישראל וטיפול בהחזרי מס מורכבים.

רו"ח בן שושן בעל ניסיון בכתיבת חוות דעת מורכבות ומייצג יחד עם צוות המשרד נישומים רבים בדיונים מול רשות המסים וקבלת החלטות מיסוי (פרה- רולינג) בתחום מיסוי בינלאומי. אמנון אחראי לפרסומם של מאות כתבות ומאמרים בתחום המסים בעיתונות מקצועית, מרצה בכיר במוסדות אקדמיים בקורסים בתחום המסים, חשבי שכר ויועצי מס וכן מרצה בפורומים מקצועיים ובכנסים של חברות הייטק בנושא מיסוי תגמול הוני ממעביד.

טופס יצירת קשר עם רואה חשבון

מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

מעוניינים להתכתב אתנו? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email
רואה חשבון

חישוב דמי לידה לעצמאית

תוכן עניינים:1 דמי לידה לעצמאית – אופן החישוב2 הפסקת תשלום מקדמות ביטוח לאומי3 כיצד מחושבת ההכנסה החודשית לצורך תשלום דמי הלידה? דמי לידה לעצמאית –

רישום לניוזלטר

אתם מוזמנים להשאיר פרטים ואנו נדאג לעדכן אתכם!

דילוג לתוכן