דיווח מפורט לביטוח לאומי – מאת רואה חשבון אמנון בן שושן
בהתאם לתיקון 219 לחוק הביטוח הלאומי, מעסיק יגיש למוסד לביטוח לאומי דיווח חודשי מקוון במועד התשלום גם לגבי אלה: סך שכר העבודה ששילם לכלל עובדיו וכן סך דמי הביטוח שעליו לשלם בעדם, ולגבי כל אחד מעובדיו – שכר העבודה ונתוני שכר הדרושים לחישוב דמי הביטוח שעליו לשלם בעד כל עובד, היקף משרתו וסווג העובד לעניין חובת תשלום דמי הביטוח.
בנוסף, על פי דרישת המוסד, יגיש המעסיק מידע הדרוש למוסד לבירור תביעה של עובד ובלבד שהמוסד יידע את העובד בעת הגשת התביעה, כי לשם בירור התביעה יפנה למעסיקו לקבלת מידע והעובד לא התנגד לכך (אלא אם מדובר במידע שגם ככה המעסיק או העובד חייבים למסור למוסד).
תחילתו של החוק לגבי דיווחים בעד חודש אפריל 2021 (דיווח ב 15- במאי) ואילך, אולם לגבי מעסיק שיש לו לכל היותר 180 עובדים, תחילתו של החוק תהא לגבי דיווחים בעד חודש אוקטובר 2021 (דיווח ב- 15 בנובמבר) ואילך. יצוין, כי התיקון חל גם על משלם פנסיה מוקדמת ומקבל פנסיה מוקדמת, בהתאמה. עוד יצוין כי התיקון תוקן אגב חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון מס' 3), התשפ"א, אך למען הסר ספק, התיקון האמור הנוגע לביטוח לאומי מהווה תיקון קבוע ולא הוראת שעה עמדת הביטוח הלאומי הנה כי חובות הדיווח המפורט החדשות יחולו גם לגבי עובדים המוגדרים כעובדים שכירים מכוח צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), התשל"ב 1972, כאשר לגביהם הדיווח הוא לפי חודש העבודה ולא לפי חודש התשלום. קישור לתיקון החוק.
מדובר בשינוי משמעותי בדיווחים לביטוח לאומי. בעוד שעד כה, הדיווחים המקוונים המפורטים היו רק במסגרת דוחות 126 חצי שנתיים ושנתיים, והחל מעכשיו, גם הדיווח החודשי, שהיה עד היום דיווח כללי ופשוט יחסית (טופס 102) יוחלף כעת בדיווח חודשי מפורט ומקוון. יצוין, כי מטרת ההוראה, בין השאר היא להקל על המוסד לביטוח לאומי בחישוב הגמלאות המגיעות לעובדים כגון דמי לידה.
לפרטים נוספים, ניתן ליצור קשר עם משרדינו.