הסכם הפטקא FATCA בין ממשלת ישראל וארה"ב

הסכם הפטקא FATCA בין ממשלת ישראל וארה"ב

הסכם FATCA – פתח דבר

הסכם ה- FATCA בין ארה"ב לישראל הנו תולדה של חוק ה- FATCA שנחקק בשנת 2010 בקונגרס האמריקאי.
FATCA (ראשי תיבות:   Foreign Account Tax Compliance Act). ובעברית פירושו – חוק הציות להוראות הנוגעות לחשבון זר.
מטרת החקיקה היא למנוע התחמקות מתשלום מס על ידי אזרחים ותושבי ארה"ב המנהלים חשבונות פיננסיים מחוץ לארה"ב.
החוק מחייב גופים פיננסיים שאינם אמריקאים לזהות בעלי חשבונות אמריקאים ולהעביר מידע פיננסי אודות חשבונות שזוהו כאמור לרשויות המס בארה"ב.
לצורך אכיפת ההסדר האמור, נקבע כי גופים פיננסיים אשר שלא יצייתו לחוק יהיו כפופים לסנקציות.

הסכם  FATCA – רקע חקיקתי

ביוני 2014 חתמה מדינת ישראל עם ארה"ב על הסכם בדבר שיפור ציות מס בינלאומי ויישום FATCA, מכוחו התחייבה ממשלת ישראל להורות לגופים הפיננסיים לבצע בדיקות נאותות לחשבונות של לקוחות המוחזקים באופן ישיר או עקיף בידי אזרחי ארה"ב ותושביה, לאסוף מידע אודות אותם חשבונות ולהעביר את המידע לרשות המסים בישראל, על מנת שזו תעבירו לרשויות המס בארה"ב.

החתימה על ההסכם הנה הדדית ומכוחה תקבל רשות המסים בישראל מידע אודות תושבי ישראל בעלי חשבונות פיננסיים בארה"ב, דבר אשר צפוי להיות בעל תועלת רבה לאכיפת המיסוי הפרסונלי בישראל. נקבע כי רשויות המס יעבירו ביניהן מידע על תושבים אשר יתקבל מהגופים הפיננסיים. ההסכם מאלץ בנקים ברחבי העולם להסגיר ל-IRS האמריקאי, את פרטי חשבונותיהם של אזרחים ארה"ב ותושביה. אחת הפרשות המתוקשרות בנושא הייתה בהקשר בנק לאומי. בנק לאומי נקנס בסך כ- 1.3 מיליארד ש"ח עבור סגירת חקירה של חשדות שסייע ללקוחותיו האמריקאים להתחמק מתשלומי מסים בארצות הברית.

חקיקה בישראל – יישום הסכם  FATCA

במסגרת ההסכם עם האמריקאים ליישום הוראות החוק בישראל, חוקק תיקון 227 לפקודת מס הכנסה ופורסמו תקנות מס הכנסה (יישום הסכם פטקא), התשע"ו-2016 בגדרן נקבעו מספר הוראות לצורך יישום הסכם ה-FATCA שנחתם ביוני 2014 בין ממשלת ישראל לממשלת ארה"ב.

על פי התקנות, יתחייבו הבנקים ושאר הגופים הפיננסים בישראל לזהות אזרחים ותושבי ארה"ב ולהעביר את המידע פיננסי לרשות המסים בישראל מידע. בחוק נקבע כי כל מוסד פיננסי בכל העולם נדרש להחתים כל אזרח אמריקאי או תושב על טופס W-9, ולהעביר את פרטי החשבון לרשות להלבנת הון ברשות המסים האמריקאית.

כמו כן, ההוראות מחייבים כל גוף פיננסי ישראלי לכלול בדיווחי ה- FATCA את מספר ה- TIN – Identification Taxpayer Number של בעל החשבון המדווח. התקנות מחייבות את הגוף הפיננסי לבצע כל שביכולתו לאתר את מספר ה- TIN. עד כה אפשרו האמריקאים לדווח 9 אותיות גדולות במקום בו לא מצליח הגוף הפיננסי להשיג את מספר ה- TIN ולדווח עליו. החל מהדיווח בגין שנת 2020 ,כחלק ממאמצי ה- IRS להבין טוב יותר את הקושי של הגופים הפיננסים והתמודדותם באיתור ה- TIN ,ה- IRS פיתח סדרת קודים שניתן יהיה למלא בהם את שדה ה- TIN במקום בו הגוף הפיננסי לא הצליח להשיגו. קודים אלו יסייעו ל- IRS להבין טוב יותר את הנסיבות שהביאו לכך שלא הושג ה- TIN.

אודות משרדינו

משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות’ מנוסה בתחום מיסוי הבינלאומי ומקנה ללקוחותיו סל פתרונות מיסוי לאזרחי ותושבי ארה"ב.
המשרד מספק ייעוץ ותכנון מס בהשקעות מחוץ לישראל, ליווי תושבי חוץ בישראל, כתיבת חוות דעת בסוגיות תושבות יחידים וחברות, בחינת מבנה החזקות בחו"ל, ליווי מול הבנקים בהגשת טופס W-8BEN
, ייעוץ מיסוי בנושא ניוד עובדים (re-location), הגשת דו"חות מס בחו"ל, סיוע בהקמת ישויות במדינות זרות, בקשות פרה-רולינג, חוות דעת משפטיות, ליווי תושבים חוזרים, ועולים חדשים, הסדרי מס מול רשויות המס וייצוג בדיונים, הסדרי גילוי מרצון ועוד.

 

כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

שותף ומייסד משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות'. בעל תואר ראשון במנהל עסקים והתמחות בחשבונאות (BA) ותואר שני עם התמחות במסים (MBA). מומחה בתחום מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי, מיסוי ישראלים ברילוקיישן והגירה למדינות ברחבי העולם, התמצאות באמנות המס ודיני המיסוי הזר, תושבים חוזרים ותיקים, השקעות נדל"ן בחו"ל, מטבעות דיגיטליים, תגמול הוני ממעביד מסוג אופציות ומניות מסוג RSUS ו-ESPP, מיסוי שוק ההון, גילוי מרצון, הקמת מבני מס בינלאומיים מורכבים ובפתרונות מיסוי בקשר עם פעילותם של ישראלים במדינות ברחבי העולם ותושבי חוץ בישראל וטיפול בהחזרי מס מורכבים.

רו"ח בן שושן בעל ניסיון בכתיבת חוות דעת מורכבות ומייצג יחד עם צוות המשרד נישומים רבים בדיונים מול רשות המסים וקבלת החלטות מיסוי (פרה- רולינג) בתחום מיסוי בינלאומי. אמנון אחראי לפרסומם של מאות כתבות ומאמרים בתחום המסים בעיתונות מקצועית, מרצה בכיר במוסדות אקדמיים בקורסים בתחום המסים, חשבי שכר ויועצי מס וכן מרצה בפורומים מקצועיים ובכנסים של חברות הייטק בנושא מיסוי תגמול הוני ממעביד.

טופס יצירת קשר עם רואה חשבון

מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

מעוניינים להתכתב אתנו? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

רישום לניוזלטר

אתם מוזמנים להשאיר פרטים ואנו נדאג לעדכן אתכם!

דילוג לתוכן