תוכן עניינים:
חבות מס הכנסה על הכנסות מדמי שכירות בחו"ל
חבות ביטוח לאומי על הכנסות משכר דירה (ונדל"ן בכלל) בחו"ל – מאת רואה חשבון אמנון בן שושן.
הכנסות משכירות נדל"ן בחו"ל ניתנות לדיווח על פי פקודת מס הכנסה בשני מסלולים: מסלול בשיעור 15% מס (ללא ניכוי הוצאות פרט להוצאות פחת וללא זיכוי מס ששולם בחו"ל) ומסלול מס שולי (ניכוי הוצאות הכרוכות בהפקת ההכנסה וקבלת זיכוי על המס ששולם בחו"ל). יצוין כי, מסלול 15% מס על הכנסות ממקרקעין בחו"ל, אינו חל על הכנסות משכירות המגיעות לכדי עסק, אלא רק על הכנסות פסיביות. מידע נוסף בקישור.
חבות דמי ביטוח לאומי על הכנסות מנדל"ן בחו"ל (גישת המל"ל)
סעיף 350(א)(7) לחוק הביטוח הלאומי קובע כי הכנסות מדמי שכירות מנדל"ן בחו"ל, שחל עליהן שיעור מס מוגבל ע"פ הוראות סעיף 122א לפקודה (15%) – פטורות מתשלום דמי ביטוח בתנאי שההכנסות אינן מגיעות לכדי עסק לפי סעיף 2(1) לפקודה. עולה השאלה, האם קמה חבות ביטוח לאומי על הכנסות מדמי שכירות מנדל"ן בחו"ל, שאינן מגיעות לכדי עסק, כאשר היחיד אינו בחר להתמסות על הכנסותיו בחו"ל בשיעור מס של 15%, אלא לפי המסלול הרגיל. ע"פ גישת המוסד לביטוח לאומי, הכנסות מדמי שכירות מחוץ לישראל פטורות מדמי ביטוח רק אם המבוטח בחר להתמסות על הכנסותיו הפסיביות במסלול המיוחד ולא במסלול מס שולי. בהערת אגב, יצוין כי בחוזר שפרסם המוסד לביטוח לאומי יושמה פרשנות לפיה, דמי שכירות למגורים בישראל, הן במסלול 122 והן במסלול שיעור מס שולי – פטורים מדמי ביטוח ובלבד שאינם מעסק (הכנסות פסיביות).
הלכת אולך – הכנסות מהשכרת דירת מגורים פסיבית בחו"ל פטורות מדמי ביטוח
ביה"ד לעבודה בעניין ברוך מרדכי אולך (ב"ל 25768-08-19, ברוך מרדכי אולך נגד ביטוח לאומי) דן בסוגיית חבות ביטוח לאומי כאשר בבעלות המבוטח דירות מגורים בחו"ל, שבחר להתמסות על הכנסותיו הפסיביות במסלול מס שולי (ולא 15%). בית הדין אפשר את הרחבת הפטור מדמי הביטוח להשכרת מגורים בחו"ל וקבע, כי פרשנות דווקנית צרה זו של המוסד לביטוח לאומי, לחייב בדמי ביטוח, הכנסות מהשכרת מגורים בחו"ל, רק בגלל שהמבוטח בחר בשיטת דיווח אחת במקום השנייה, אינה במקומה והעובדה כי המבוטח בחר להתמסות לצורכי מס הכנסה במסלול הרגיל, המביאה אותו לתוצאת מס נמוכה יותר, אינה צריכה להיות לו לרועץ. לשון ההפניה בסעיף 350(א)(7) לחוק, להכנסות שכ"ד לפי סעיף 122 ולפי סעיף 122א היא זהה ובעת שבה קבע המוסד לביטוח לאומי פרשנות (בחוזר שפרסם) לפיה דמי שכירות למגורים בישראל, הן במסלול 122 והן במסלול שיעור מס שולי – פטורים מדמי ביטוח (ובלבד שאינם מעסק), כך גם יהא לגבי דמי שכירות בחו"ל – בין אם דווחו לפי 122א ובין אם דווחו במסלול מס שולי. להלן ציטוט בית הדין בעניין זה:
"יתר על כן, אף לשונם של סעיפים 122 ו- 122 א לפקודה זהה, בכפוף לשיעור מס שונה (10% ו-15%). משכך, אין להלום פרשנות לפיה שתי הוראות זהות מאותה מאטריה, השוכנות להן זו לצד זו באותו החוק ואף באותו הסעיף לחוק, תובלנה לפרשנות שונה של כל אחת מהן".
יתכן ועולה מהחלטת בית הדין הארצי כי הפטור מביטוח לאומי על הכנסות בחו"ל רחב מהפטור בישראל כי אם לגבי הכנסות מהשכרה בגבולות ישראל, מדובר רק לגבי שכר דירה למגורים בישראל, הרי שסעיף 122א חל על נדל"ן בחו"ל (הן על השכרה למגורים והן על השכרה מסחרית). נכון למועד כתיבת מאמר זה, קביעת ביה"ד הארצי אינה מסייגת את תחולת הפטור בהשכרה בחו"ל רק על דירות מגורים, אלא נוקטת במילים "השכרת מקרקעין".
אודות משרדינו
קיימות סוגיות נוספות בנושא חבות ביטוח לאומי בקשר להשקעות נדל"ן בחו"ל שיש לתת עליהן את הדעת. מלבד החזקה ישירה בנדל"ן בחו"ל כמפורט לעיל, נהוג להחזיק בנדל"ן באמצעות ישויות משפטיות שקופות מסיבות שונות אשר עלולות ליצור "תאונת ביטוח לאומי", אך קצרה היריעה מלפרט עליהן במאמר זה. למשרדנו ידע וניסיון של 15 שנים בתחום ביטוח לאומי ומיסוי ישראלי ובינלאומי. לקוחות המשרד משתייכים לענפי פעילות מגוונים, ביניהם: שוק ההון, נדל"ן, הייטק, מסחר ופיננסיים. המשרד מספק ייעוץ מס ליחידים וחברות, כתיבת חוות דעת והגשת בקשות פרה- רולינג בסוגיות מורכבות. הכותב רו"ח מומחה במיסוי ומרצה בגופים פיננסים ובמוסדות אקדמיים.