גילוי מרצון – הגשת בקשה לגילוי מרצון – השלכות והיבטי מיסוי

גילוי מרצון – הגשת בקשה לגילוי מרצון – השלכות והיבטי מיסוי

גילוי מרצון – פתח דבר

הליך גילוי מרצון – מאת רואה חשבון אמנון בן שושן.

האם הנך חושש/ת מחשיפת הכנסותיך הלא מדווחות לרשויות המס? האם המחשבה על העמדה לדין פלילי מרתיעה אותך מלפעול ומונעת ממך להסדיר חובות עבר בצורה חוקית ומסודרת? אם ענית לכל השאלות בחיוב, נוהל גילוי מרצון אנונימי הוא הפתרון היעיל והחוקי עבורך. 

נוהל זה מאפשר לך, בשלב ראשון, לדווח כחוק על הכנסות לא מדווחות לרשויות המס מבלי לחשוף פרטים אישיים. טרם קבלת החלטה אם להמשיך ולחשוף את זהותך לרשויות המס בישראל, משרדינו יבצע עבורך בדיקה קפדנית הכוללת סימולציה חבות מס בצורה בטוחה, מבוקרת ומושכלת. במידה ותתגבש אצלך ההחלטה להמשיך את התהליך עם משרדינו ולהסדיר חובות עבר, אנו נדאג למצות עבורך את הזכויות במינימום מס ולאפשר לך להתחיל דרך חדשה ונקייה מבחינה פיננסית וחוקית ללא חשש מהליכים פליליים. רו"ח אמנון בן שושן בעל ניסיון בפועל של למעלה מ-750 תיקים ומתן ופתרונות מיסוי מורכבים בנושא גילוי מרצון. משרדינו מנוסה בליווי נישומים החל מניסוח הבקשה והתחקות אחר מקורות ההכנסה, דרך הגשתה לגורמים הרשמיים, וכלה באיתור כל הפרמטרים הרלוונטיים לטובת הלקוח מתוך מטרה להקטין ככל הניתן את חבות המס. זכרו- העלמת מס הינה עבירה פלילית ולכן מומלץ להימנע משאננות ולפעול באמצעות רו"ח מומחה בתחום ולהסדיר את חובות העבר מול רשויות המס. 

גילוי מרצון לרשות המסים – מהו הליך גילוי מרצון, למי הוא מיועד, האם מקנה חסינות מלאה, האם יתאפשר גילוי על רווחי קריפטו וכיצד מגישים את הבקשה

מהו הליך גילוי מרצון?

כידוע, תושבי ישראל מחויבים בהגשת דיווחים אודות מקורות הכנסותיהם בישראל ומחוץ לישראל לרשויות המס. אולם, יש מי שאינם פועלים כדין. גילוי מרצון הנו הליך אשר נועד לעודד נישומים: בעלי עסקים, עצמאים ויחידים אשר העלימו מס (אם במודע ואם לאו), להגיש את הדיווח למס ההכנסה ולהסדיר את חוב המס בגין מקורות ההכנסה שלא דווחו. היתרון של ההליך הוא בהסרת המחדל והימנעות מנקיטת הליכים פליליים. בזכות הליך זה, פתוחה בפני נישומים האופציה לתקן את התנהלותם מול רשות המסים.

למי מיועד הליך גילוי  מרצון?

בין אם אתם יחידים ללא תיק פעיל ברשויות המס, ובין אם אתם שכירים או בעלי עסק בכל ענף, במידה והפקתם הכנסה נוספת מכל מקור הכנסה שהוא ולא דיווחתם (מעבר להכנסותיכם הקבועות והמדווחות), באפשרותכם לדווח עליו כעת למס ההכנסה. רווחים כאלו יכולים להיות ממכירת נכס, הכנסות משכר דירה, הכנסה עסקית לא מדווחת, עסקה חד פעמית, קבלת מתנות חייבות, רווחי הון ממכירת קריפטו, זכייה בהגרלות פרסים, הכנסות מהימורים, הכנסות משכר עבודה בחו"ל, נדל"ן בחו"ל וכדומה. רשות המיסים בישראל מספקת לנישומים הזדמנות פז להסדרת כל חובות העבר. 

האם הליך גילוי מרצון מקנה חסינות מלאה?

באמצעות הליך זה מקבלים וודאות כי לא ינקטו נגדכם הליכים פליליים ובתנאי שתעמדו בתנאים הבאים:

  • הגילוי יהיה כן ומלא, והמבקש (הנישום) ישתף פעולה באופן מלא עם הגורמים ברשות המיסים בנוגע לבקשת הגילוי.
  • לא נערכה בדיקה או חקירה קודמת בתיק הנישום.
  • אין בידי רשות מס ההכנסה או רשות שלטונית אחרת, אמצעי התקשורת או בתי דין מידע מקדים הקשור בגילוי מרצון.
  • המבקש (הנישום) ישלם במועד את מלוא הסכום שהוחלט כי עליו לשלם.

גילוי דואלי (כפול)

במצבים בהם נישומים לא דיווחו על הכנסותיהם לשתי מדינות שביניהן קיים שיתוף פעולה, נדרש גילוי מרצון דואלי, בגדרו פלוני יגלה בהליך על הכנסותיו לרשויות במדינה א' והרשויות של מדינה א', תעדכנה את הרשויות במדינה ב'. במקרה זה ניסיון משרדינו במיסוי בינלאומי יוכל לסייע לכם להסדיר את החובות בין שתי מדינות ע"פ כללי חלוקה "עוגת" המס המוסדרים בהוראות אמנת המס (זכות מיסוי ראשונית ושיורית), אחרת תידרשו לשלם כפל מס. 

האם ההליך יחול גם על השקעות במטבעות דיגיטליים (קריפטוגרפיים)

כן. אם אתם נמנים בין אלו שהעלימו הכנסות ממטבעות קריפטוגרפיים או שלא הספיקו לדווח לרשות מס ההכנסה אודות הארנק הדיגיטלי שלכם זה הזמן לפנות להליך גילוי מרצון ולדווח לרשויות על רווחים בביטקוין (Bitcoin), איתריום (Ethereum) או כל מטבע קריפטוגרפי (Cryptographic) אחר. באמצעות הליך גילוי מרצון, תתאפשר לנישומים העברת כספים לישראל.

חידוש נוהל גילוי מרצון בשנת 2024

לאור הגירעון שנוצר בעקבות הלחימה, ברשות המיסים התגבשה ההחלטה להחזיר את נוהל גילוי מרצון שהופעל לאחרונה ב-2019 כדי לנסות להגדיל את הכנסות המדינה ולהקטין את הגירעון העצום הצפוי. המדווחים על העלמת מס בכל סכום לא יעמדו למשפט, אך החובות יחוייבו בהצמדה למדד וריבית פיגורים שנתית של 4%. במסגרת ההליך יוכלו ישראלים שהעלימו הכנסות לדווח עליהן מרצונם ולהימנע מתשלום קנסות והעמדה למשפט (אלא אם מדובר בכסף שהושג מעבירה פלילית). עם זאת לסכום החוב תתווסף הצמדה למדד וריבית של 4% לכל שנה של פיגור בתשלום המס. 

ההחלטה לחדש את הליך גילוי מרצון בשנת 2024, התקבלה מתוך כוונה להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בשל הגירעון העצום הצפוי בתקציב בשנה הקרובה. ההערכה היא שחידוש הההליך יוביל להכנסה נוספת של לפחות מיליארד שקלים השנה. נוהל גילוי מרצון בשנת 2024 ילווה בתשלום כופר (תשלום חלף הליך פלילי בגין עבירת מס). לפי הוראות הנוהל, נישום יוכל לחשוף ולהצהיר על נכסיו ולשלם את המס הנגזר מהם (עד 50%, תלוי במו"מ שניהל מול הרשות), מע"מ (17%), ביטוח לאומי (12%) וריבית. בנוסף עליו לעמוד במספר תנאים, ובהם הדרישה כי הגילוי יהיה כן ומלא ובתום לב, ובתנאי שבמועד הפנייה לא נערכת בדיקה או חקירה ברשות המסים בעניינו או חקירת משטרה בנוגע לרכושו ונכסיו של הנישום. כדי לעודד היענות ולייצר תמריץ לדיווח על הכנסות ונכסים, ברשות שוקלים להוסיף לנוהל תנאים חדשים. התנאי הראשון הוא תשלום קנס על ההסתרה של הכספים, שיחושב כאחוז מסוים מהסכום שהוסתר. כמו כן נשקל לקבוע מדרגות מס לפי מועד החשיפה של הנכסים המוסתרים. ככל שמועד הדיווח של הנישום על נכסיו יתבצע מוקדם כך שיעור המס יהיה נמוך יותר. כאשר יהיה ניתן ליהנות ממס מופחת בשיעור 10% על ההון מוסתר במהלך השנה הראשונה לנוהל, הדבר יעודד נישומים לדווח בשנה זו ולא לעכב את הדיווח לשנים העוקבות בידיעה שעיכוב הדיווח יגרור תשלום בשיעור 50%.  טרם פורסם מועד תחילה של הנוהל. 

כיצד מתחילים בהליך ולמי פונים? 

הבקשה לגילוי מרצון תוגש לסמנכ"ל בכיר ברשות המיסים והוא הגורם שמוסמך לאשר בקשה זו. על הבקשה לכלול את כל המידע והמסמכים הרלוונטיים ואליהם יצורף טופס בקשה חתום על ידי המבקש. רשות המסים מחייבת את הנישומים לפנות אליה רק במידה וקיים הליך כן אשר יכלול את כל המידע הרלוונטי לרבות שנות המס המדוברות, שמות המבקשים, פירוט סכום ההכנסה שהושמטה, מקורה, ואומדן מס לתשלום. אם הבקשה עומדת בתנאי הנוהל אשר הוגדר על ידי רשות המסים, המבקש מקבל על כך אישור והוא נדרש לשלם את המס בהתאם לקביעת הגורם האזרחי. היה והבקשה תאושר, היא תועבר לגורם הרלוונטי (למשל פקיד שומה או מנהל מיסוי מקרקעין). אלה יקבעו את סכום המס שיש לשלם, כולל הצמדה, ריבית וקנסות במידה ויהיו, ואת מועד התשלום עבור חבות המס. 

שאלות נפוצות ותשובות בנושא נוהל גילוי מרצון

נכון להיום, הנוהל טרם אושר, אך רשות המסים פרסמה כי קיימת סבירות גבוהה כי תעשה שימוש בכלי זה בעת הקרובה נוכח הגירעון שנוצר. 

נוהל גילוי מרצון נועד לעודד נישומים: בעלי עסקים, עצמאים ויחידים אשר העלימו מס להסדיר חובות עבר ולהגיש דיווח לרשויות המס כראוי ובמדויק ולשלם את חבות המס.  דרך זו מאפשרת לנישומים להתחיל בדרך חדשה מבחינה פיננסית וחוקית ללא חשש מנקיטה בהליך פלילי. 

ההבדל העיקרי הוא שבנוהל הנוכחי תינתן לנישומים האפשרות לכלול בבקשה גם רווחים מקריפטו שלא דווחו. בנוהל האחרון רווחים לא מדווחים מקריפטו לא נכללו במסגרת ההליך. 

בין אם אתם שכירים או בעלי עסק מכל סוג, במידה וקיים מקור רווח נוסף מעבר לרווחים המדווחים והקבועים שלכם עליכם לדווח עליו למס ההכנסה, רווחים כאלו יכולים להיות ממכירת נכס, רווחים ממטבעות קריפטו, הכנסות משכר דירה, עסקת אקראי, מתנה, זכייה בפרסים והימורים, נדל"ן בחו"ל וכדומה. רשות המסים בישראל מספקת לנישומים הזדמנות פז לנישומים להסדרת כל חובות העבר ללא חשש מנקיטת הליכים פליליים. 

היתרון של ההליך הוא בהסרת המחדל והימנעות מנקיטת הליכים פליליים. בזכות הליך גילוי מרצון, פתוחה בפני נישומים האופציה לתקן את התנהלותם הקלוקלת מול רשות המסים. 

התמריצים המוצעים לגילוי מרצון עלולים לעודד נישומים להעלים מס מתוך הנחה שיוכלו לדווח עליו בעתיד עם סנקציות מופחתות.

באמצעות הליך גילוי מרצון קיימת וודאות כי לא יינקטו נגדכם הליכים פליליים ובתנאי שתעמדו בתנאים להלן:

  • הגילוי מרצון יהיה כן ומלא, והמבקש (הנישום) ישתף פעולה באופן מלא מול רשות המסים. 
  • לא נערכה בדיקה ולא מתנהלת חקירה בתיק הנישום.
  • הנישום ישלם במועד את מלוא החוב שהוחלט כי עליו לשלם.

לא. בהליך גילוי מרצון אנונימי בשלב ראשון אינך נדרש/ת לחשוף את זהותך. את/ה יכול/ה לבדוק עמנו את חבות המס שלך בצורה בטוחה ומבוקרת לפני שתחליט/י אם להמשיך ולחשוף את זהותך. 

הגילוי האנונימי מאפשר פנייה להליך ללא צורך בהזדהות. המסלול מיועד למי שמבקש לדעת מהו סכום המס בו יחויב לפני שימסור את פרטיו האישיים. 

על אף שגילוי מרצון אנונימי התאפשר בהליכים שפורסמו בשנים קודמות, אין כלל וודאות כי בשנת 2024 יתאפשר גילוי מרצון אנונימי. יתכן שאפשרות זו תבוטל. 

במצבים בהם נישומים לא דיווחו על הכנסותיהם לשתי מדינות שביניהן קיים שיתוף פעולה, נדרש גילוי מרצון דואלי, בגדרו פלוני יגלה בהליך גילוי מרצון על הכנסותיו לרשויות במדינה א' והרשויות של מדינה א', תעדכנה את הרשויות במדינה ב'. במקרה זה ניסיון משרדינו במיסוי בינלאומי יוכל לסייע לכם להסדיר את החובות בין שתי מדינות ע"פ כללי חלוקה "עוגת" המס המוסדרים בהוראות אמנת המס (זכות מיסוי ראשונית ושיורית), אחרת תידרשו לשלם כפל מס. 

כן. אם אתם נמנים בין אלו שהעלימו הכנסות ממטבעות קריפטוגרפיים או שלא הספיקו לדווח לרשות מס ההכנסה אודות הארנק הדיגיטלי שלכם זה הזמן לבצע הליך גילוי מרצון ולדווח לרשויות על רווחי הון בביטקוין איתריום או כל מטבע קריפטוגרפי אחר.

  • מסלול רגיל – הנישום מגיש באמצעות רו"ח מטעמו או שניגש בעצמו לרשות המיסים ומדווח אודות כלל הכנסותיו שלא דווחו. 
  • מסלול מקוצר – מיועד לנישום שהכנסותיו אינם עולים על סך של 2 מיליון ש"ח וחבות המס אינה עולה על סך חצי מליון ש"ח. 
  • מסלול אנונימי (בספק) – נישום שאינו רוצה להיחשף, יכול באמצעות רואה חשבון מומחה למסים, לפנות למס ההכנסה ולבקש לדעת מהי חבות המס בטרם יחל בהליך גילוי מרצון. 

בדומה לנוהלי גילוי מרצון שפורסמו בעבר, גם הפעם תמסה רשות המיסים את ההכנסות הבלתי מדווחות שנצמחו במהלך 10 השנים האחרונות. כלומר, שמדובר בהכנסות שנצמחו בשנות המס 2014-2023.

  1. מס על תשואות הקרן במהלך 10 עשר שנים אחרונות (הכנסות משכירות, שוק ההון, קריפטו ועוד).
  2. מס על מקור הכספים (הקרן), המרכיב המשמעותי והמאתגר ביותר להוכחה.
 
 

במסגרת הנוהל החדש יישא המס הפרשי הצמדה וריבית, אך לא יוטלו קנסות או סנקציות אחרות מכל סוג שהוא. 

על הבקשה לכלול את כל המידע והמסמכים הרלוונטיים ואליהם יצורף טופס בקשה ולהיחתם על ידי המבקש. רשות המסים מחייבת את הנישומים לפנות רק במידה וקיים הליך כן אשר יכלול את כל המידע לרבות שנות המס המדוברות, שמות המבקשים, פירוט סכום ההכנסה שהושמטה, מקורה, ואומדן מס לתשלום. 

  1. הכנה הבקשה. איסוף מידע ומסמכים רלוונטיים.
  2. חישוב חוב המס והיערכות. 
  3. הגשת הבקשה לרשות המסים.
  4. דיון עם נציגי הרשות על הפרטים שהוגשו.
  5. תשלום חובות המס כפי שנקבעו על ידי הרשות. 

הבקשה לגילוי מרצון תוגש לסמנכ"ל בכיר ברשות המסים. 

סמנכ"ל בכיר ברשות המסים הוא הגורם שמוסמך לאשר או לדחות את הבקשה. אם הבקשה עומדת בתנאי הנוהל אשר הוגדר על ידי רשות המסים, המבקש מקבל על כך אישור והוא נדרש לשלם את המס בהתאם לקביעת הגורם האזרחי. 

היה והבקשה תאושר, היא תועבר לגורם הרלוונטי (למשל פקיד שומה או מנהל מיסוי מקרקעין). אלה יקבעו את סכום המס שיש לשלם, כולל הצמדה, ריבית ואת מועד התשלום עבור חבות המס. 

מקורות ברשות המיסים מדגישים כי זהו ככל הנראה הליך גילוי מרצון האחרון לפני השימוש באמצעים טכנולוגיים חדשניים לאיתור עברייני מס ולפני חקיקה חדשה בנושא קריפטו ועבירות דיווח. זו תהייה ככל הנראה ההזדמנות האחרונה להסדיר את החוב מול רשויות המס.

ישנה חשיבות רבה לייצוג על ידי רואי חשבון בהליך גילוי מרצון. יכולתם לנתח מספרים, דוחות פיננסיים, להתנהל מול רשות המיסים וידיעותיהם הנרחבות בחוקי המס מאפשרות פתרונות יצירתיים ומקצועיים. אלה עשויים להשפיע משמעותית על תוצאות ההליך עבור הנישום.

רו"ח אמנון בן שושן בעל ניסיון בפועל של למעלה מ-750 תיקי גילוי מרצון ומתן ופתרונות מיסוי מורכבים. משרדינו מנוסה בליווי נישומים בהגשת בקשה לגילוי מרצון החל מניסוח הבקשה והתחקות אחר מקורות ההכנסה, דרך הגשתה לגורמים הרשמיים, וכלה באיתור כל הפרמטרים הרלוונטיים לטובת הלקוח מתוך מטרה להקטין ככל הניתן את חבות המס.

אודות משרדינו – מנוסים בהליך גילוי מרצון מול הרשויות

נוהל הגילוי מרצון הוא תחום נישה ייחודי בתוך תחום דיני המסים בישראל הדורש היכרות נרחבת ומעמיקה, לצד יכולת חשיבה יצירתית ותכנון קפדני. מדובר בהליך מורכב, שתכליתו היא מתן אפשרות חוזרת לנישומים לשלם את המס שהם חייבים בו כדין, תוך שהם נמנעים מהליך פלילי. יתרה מכך, על ציבור הנישומים להבין שמדובר בנתיב כדאי לדיווח על הון מוסתר. בעידן הגלובלי הנוכחי, שבו קיימים חילופי מידע בין רשויות המס וצמצום הסודיות הבנקאית, לרשות המסים יש את מלוא האמצעים והיכולת להגיע לכל חשבון בנק. על כן, גם בהיבט זה, אין ספק שכדאי לנישום להגיע להסדר לגבי ההכנסות הבלתי מדווחות שלו במסגרת גילוי מרצון ומומלץ לפנות בהקדם האפשרי להנעת ההליך על מנת שתוכלו לקבל חסינות פלילית בענייני מס. 

משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות’ מנוסה בהליכים הנוגעים לנוהל גילוי מרצון ובהתנהלות מול מחלקת החקירות ברשות המסים. למשרד התמחות בניהול מקיף של כל שלבי הליך גילוי מרצון, החל מאיתור מסמכים המוכיחים את מקורות ההון, דרך ניהול מלא של התהליך מול הרשויות השונות, וכלה בסגירת התיק תוך תשלום המס הנמוך ביותר. התהליך מתבצע תוך מתן שירות אמין, וחתירה לתוצאות הטובות ביותר עבור לקוחותינו. 

כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

שותף ומייסד משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות'. בעל תואר ראשון במנהל עסקים והתמחות בחשבונאות (BA) ותואר שני עם התמחות במסים (MBA). מומחה בתחום מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי, מיסוי ישראלים ברילוקיישן והגירה למדינות ברחבי העולם, התמצאות באמנות המס ודיני המיסוי הזר, תושבים חוזרים ותיקים, השקעות נדל"ן בחו"ל, מטבעות דיגיטליים, תגמול הוני ממעביד מסוג אופציות ומניות מסוג RSUS ו-ESPP, מיסוי שוק ההון, גילוי מרצון, הקמת מבני מס בינלאומיים מורכבים ובפתרונות מיסוי בקשר עם פעילותם של ישראלים במדינות ברחבי העולם ותושבי חוץ בישראל וטיפול בהחזרי מס מורכבים.

רו"ח בן שושן בעל ניסיון בכתיבת חוות דעת מורכבות ומייצג יחד עם צוות המשרד נישומים רבים בדיונים מול רשות המסים וקבלת החלטות מיסוי (פרה- רולינג) בתחום מיסוי בינלאומי. אמנון אחראי לפרסומם של מאות כתבות ומאמרים בתחום המסים בעיתונות מקצועית, מרצה בכיר במוסדות אקדמיים בקורסים בתחום המסים, חשבי שכר ויועצי מס וכן מרצה בפורומים מקצועיים ובכנסים של חברות הייטק בנושא מיסוי תגמול הוני ממעביד.

טופס יצירת קשר עם רואה חשבון

מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

מעוניינים להתכתב אתנו? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

רישום לניוזלטר

אתם מוזמנים להשאיר פרטים ואנו נדאג לעדכן אתכם!

דילוג לתוכן