מיסוי פנסיה מגוף ישראלי בידי אזרח ישראלי שהוא תושב ארה"ב לצורכי מס

מיסוי פנסיה מגוף ישראלי בידי אזרח ישראלי שהוא תושב ארה"ב לצורכי מס

מיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארה"ב: הפער בין התיאוריה לפרקטיקה

פנסיה ישראלית מגוף פרטי – המורכבות המשפטית הנסתרת

מיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארה"ב. אם אתה אזרח ישראלי החי בארצות הברית ומקבל פנסיה ממקור ישראלי, אתה עומד בפני שאלה מיסויית ומשפטית מורכבת. למרות שאתה תושב מס בארה"ב בלבד, האם ישראל רשאית למסות אותך מכוח האזרחות שלך הישראלית? מיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב מציג מתח עמוק בין עקרונות משפטיים שונים באמנת המס. הבעיה המשפטית המרכזית נעוצה במורכבות של סעיף 6(3) באמנה. סעיף זה מאפשר למדינה למסות את אזרחיה כאילו האמנה לא קיימת. התשובה טמונה בבחינה מדויקת ובהבנה מדויקת של הפער בין האפשרות התיאורטית באמנה לבין היישום המעשי של הוראה זו במערכת המס הישראלית.

 

מיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארהב
מיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארה"ב

סעיף 20(1) באמנה: עקרון מדינת התושבות במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי

סעיף 20(1) לאמנת המס קובע כלל ברור במיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארה"ב. הסעיף קובע כי קצבה המשולמת לאדם בגין עבודה קודמת תחויב במס אך ורק במדינת התושבות. עקרון זה מעניק לארצות הברית זכות מיסוי בלעדית על פנסיה ישראלית המשולמת לתושב ארה"ב. המשמעות הפשוטה: ישראל אינה רשאית למסות את הפנסיה אם המקבל אינו תושב ישראל.

הלוגיקה המשפטית של סעיף 20 (1) ברורה במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב. הפנסיה משרתת את צרכיך הכלכליים במקום מגוריך הנוכחי. המדינה שבה אתה חי, עובד ותורם לכלכלה היא זו הראויה למסות את ההכנסה. מקור הפנסיה פחות חשוב מהמקום שבה היא משמשת את צרכיך היומיומיים והעתידיים.

סעיף 6(3): שמירת זכות מיסוי על אזרחים במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי

כאן מתחילת המורכבות המשפטית הגדולה במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב. סעיף 6(3) לאמנה קובע כי מדינה רשאית למסות את אזרחיה כאילו האמנה לא חלה. הוראה זו מאפשרת תיאורטית לישראל למסות אותך על הפנסיה הישראלית, גם אם אתה תושב מס בארה"ב בלבד. הסעיף שומר על ריבונות המיסוי של ארה"ב כלפי אזרחיה, ללא תלות במקום מגוריהם.

עקרון שמירת זכות המיסוי במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי, נועד למנוע מצבים שבהם אזרחים יתחמקו ממיסוי על ידי שינוי מקום מגורים. הסעיף מאפשר למדינה לשמור על קשר מיסויי עם אזרחיה גם כאשר הם עוזבים את גבולותיה. אולם קיומה של אפשרות תיאורטית אינו מבטיח את יישומה המעשי במערכת המיסוי המקומית.

הפרדוקס המשפטי במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב נעוץ בכך שסעיף 6(3) מעניק סמכות שישראל אינה יכולה להפעיל. הסעיף נועד להעניק למדינות גמישות במיסוי אזרחיהן, אך פקודת מס הכנסה הישראלית מטילה מס רק על תושבים. ועל כן ישראל חסרה בסיס חקיקתי למיסוי אזרחים שאינם תושבים, למרות האפשרות התיאורטית באמנה.

סעיף 6(3) לא הופך את ישראל כמדינה שממסה על בסיס אזרחות — אלא רק מאפשר זאת אם המדינה תבחר בכך בחוק הפנימי. כפי שנקבע בדין הפנימי בארה"ב. הסעיף יכול היה לאפשר לישראל למסות — אבל היא לא עושה זאת, כי אין לה בסיס חקיקתי לעשות כן.

הניגוד הבולט: מתי ארה"ב מפעילה את סעיף 6(3) במיסוי פנסיה

מאחר וארצות הברית ממסה את אזרחיה (אף אם הם לא שוהים יום אחד בארה"ב) ע"פ דיניה, היא, לעומת מדינת ישראל, רשאית להפעיל את סעיף 6(3). נמחיש זאת באמצעות דוגמה ונדגיש כי המקרה שיוצג להלן בפסקה זו שונה מהמקרה שבו דן המאמר. נניח יחיד *תושב ישראל* אזרח אמריקאי, שמקבל פנסיה מגוף פרטי בישראל. מבחינה תאורטית לפי סעיף 20(1) רק ישראל אמורה למסות את היחיד כמדינת המושב. אולם מבחינה מעשית ארה"ב רשאית להפעיל את סעיף 6(3) ולמסות את אזרחיה מכוח דיניה הפנימיים. במקרה זה נוצר כפל מס ולכן ארה"ב חייבת בהתאם לאמנת המס לאפשר זיכוי על המס ששולם בישראל. מאחר ואלו הם פני הדברים, חשוב לזכור שבמקרה כזה, יש לדרוש בדוח המס האמריקאי (1040) את זיכוי המס ששולם בישראל ולא הפוך. מידע מפורט בעניין מיסוי פנסיות בידי אזרחים אמריקאים  ניתן לקבל בקישור הבא. 

מדגיש כי במקרה שלנו (*תושב מס בארה"ב* המקבל פנסיה מישראל), ארה"ב אינה צריכה להפעיל את סעיף 6(3) לאמנה. היא ממסה תושבים לצורכי מס מכוח סעיף 20(1) באמנה, שקובע מיסוי בלעדי במדינת התושבות. זו הזכות הטבעית המוענקת לה כמדינת התושבות, ללא צורך בהפעלת סעיפי ההחרגה.

סעיף 6(4)(א): הגבלות יישום במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב

סעיף 6(4)(א) מציג מגבלות קריטיות על סעיף 6(3) במיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארה"ב. הסעיף קובע כי זכות המיסוי על אזרחים לא תפגע בהטבות מסוימות המוענקות באמנה. הרשימה כוללת סעיפים ספציפיים, ביניהם סעיפים 20(2) ו-20(3) בלבד. החריג הקריטי: סעיף 20(1) אינו כלול במגבלות אלה. המשמעות המשפטית מורכבת ומחייבת הבנה מדויקת של ההבחנות הדקות.

הפרדה זו במיסוי פנסיה מגוף פרטי ישראלי המשולמת לתושב ארה"ב יוצרת מצב משפטי מעניין. סעיף 20(1) עשוי להיות כפוף לתחולת ההוראה של סעיף 6(3), בעוד שסעיפים 20(2) ו-20(3) מוגנים מפני יישומו. ההבחנה תלויה באופי הפנסיה הספציפית ובהגדרתה המשפטית במסגרת האמנה. כל מקרה מחייב בחינה פרטנית של אופי הפנסיה ומקורה המשפטי.

הפער הקריטי: תיאוריה מול מעשה במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב

כאן מגיעים לנקודה המכרעת במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי בידי תושב ארה"ב. למרות שסעיף 6(3) מאפשר תיאורטית לישראל למסות אזרחיה, ישראל אינה מפעילה סמכות זו בפועל. פקודת מס הכנסה הישראלית מטילה מס רק על תושבי ישראל, ולא על אזרחים שאינם תושבים. העדר בסיס חקיקתי בדין הפנימי מונע מישראל לממש את הסמכות התיאורטית המוענקת לה באמנה.

המשמעות המעשית במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב ברורה: ישראל לא תמסה אותך מכוח האזרחות בלבד. הפער בין האפשרות התיאורטית לדין המשפטי מספק הגנה אמיתית לאזרחים ישראלים החיים בחו"ל. רשות המסים הישראלית אינה יכולה לחייב אזרח ש*אינו* תושב מס שלה להגיש דוח מס או לשלם מס על פנסיה מגוף פרטי ישראלי.

יישום מעשי: מה קורה במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב?

היישום המעשי של מיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי בידי תושב ארה"ב מראה תמונה ברורה. אם אתה תושב מס בארה"ב בלבד ומקבל פנסיה מגוף ישראלי פרטי, המיסוי יתבצע אך ורק בארצות הברית. ישראל אינה רשאית למסות את הפנסיה. הפרקטיקה המשפטית מראה כי רשות המסים הישראלית אינה פונה לאזרחים שאינם תושבים בדרישות מס.

התנאים למימוש המצב הזה במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב ברורים: הוכחת תושבות בלעדית בארה"ב וניתוק תושבות מס ישראלית. המבחנים כוללים מקום מגורים קבוע, מרכז אינטרסים כלכליים, קשרים משפחתיים ופעילות מקצועית. עמידה במבחנים אלה מבטיחה מיסוי אמריקאי בלעדי.

המלצות מעשיות למניעת בעיות במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב

לביצוע אופטימלי של התכנון במיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארה"ב, עליך לנקוט צעדים מונעים. תחילה, וודא כי באפשרותך להוכיח תושבות מס בארצות הברית על פי דיני המיסוי בישראל ובארה"ב. שנית, אסוף תיעוד מקיף המעיד על ניתוק התושבות הישראלית. שלישית, תכין הצהרה ברורה על מעמד המיסויי למקרה של פנייה עתידית מרשות המסים הישראלית.

תכנון מקדים מונע מורכבות עתידית. ההמלצה המרכזית: שמור על תיעוד המוכיח את מעמדך כתושב ארה"ב בלבד. תעד מסמכים על מקום מגורים, פעילות כלכלית, קשרים משפחתיים ומעורבות קהילתית. תיעוד זה אמור לספק הגנה במקרה של בירור עתידי עם רשויות המס.

סיכום: עקרונות מיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב

מיסוי פנסיה ישראלית בידי תושב ארה"ב נקבע ע"פ עקרון מרכזי: "עקרון התושבות מכריע את זכות המיסוי". אם אתה תושב מס ארה"ב בלבד, זכות המיסוי הבלעדית תהא לארה"ב. למרות המורכבות התיאורטית של סעיף 6(3) באמנה, ישראל אינה מפעילה סמכות מיסוי על אזרחים שאינם תושבים. הפער בין התיאוריה לפרקטיקה, מעניק הגנה מלאה לזכויותיך המיסויות ומונע מיסוי כפול או שגוי. הוודאות המשפטית במיסוי פנסיה מגוף ישראלי פרטי לתושב ארה"ב מבוססת על הבנת המסגרת הנורמטיבית. הפרמטרים הקריטיים: הוכחת תושבות בלעדית בארה"ב, הבנת מגבלות הדין הישראלי, והכרת הפרקטיקה המעשית של רשויות המס. גישה מקצועית ומבוססת ידע תבטיח התנהלות נכונה ותמנע בעיות עתידיות.

מיסוי פנסיה מגוף *ממשלתי* ישראלי לפי אמנת המס ישראל-ארה"ב

כאשר הפנסיה המשולמת היא פנסיה ממשלתית ישראלית, כגון פנסיה תקציבית של צה"ל או גוף ממשלתי אחר, חלים כללי מיסוי ייחודיים מכוח סעיף 22 לאמנת ישראל-ארה"ב. סעיף זה קובע כי זכות המיסוי הראשונית תמיד תהייה נתונה לישראל, כמדינת המשלמת לאזרחיה. עם זאת, סעיף 6(4) (ב) לאמנה (ה-Savings Clause) מאפשר לארצות הברית להחיל את דיניה הפנימיים ולמסות את אזרחיה גם כאשר זכות המיסוי הראשונית ניתנת לישראל.

בפועל, המשמעות היא ברורה: כיוון שישראל מחזיקה בזכות המיסוי הראשונית מכוח האמנה, עליך להגיש בישראל דוח מס ולשלם את מלוא המס החל על הפנסיה. מאחר שארצות הברית מחזיקה בזכות מיסוי שיורית מכוח ה־Savings Clause, עליך לדווח גם בארה"ב על מלוא ההכנסה בדוח 1040, מכוח אזרחותך האמריקאית. במסגרת הדיווח האמריקאי, ניתן לדרוש זיכוי מס זר (Foreign Tax Credit) בגין המס ששולם בישראל, בהתאם לכללי סעיף 901 לקוד המס האמריקאי. מנגד, ישראל לא תתיר זיכוי מס בעבור מס ששולם בארצות הברית, מאחר שזכות המיסוי הראשונית נמצאת אצלה מכוח האמנה. משום כך, סדר הפעולות הנכון הוא: תחילה, דיווח ותשלום בישראל; לאחר מכן, דיווח בארה"ב עם דרישת זיכוי. כך נשמרים סדרי הקדימויות הקבועים באמנה, והימנעות מחבות מס כפולה בפועל.

סיכום מיסוי פנסיה *ישראלית* בידי אזרח ישראלי ואמריקאי

משלם הפנסיה תושבות מס סעיף באמנה לאיזו מדינה זכות מיסוי זכות המיסוי
גוף פרטי תושב ארה"ב סעיף 20(1) ארה"ב זכות בלעדית לארה"ב (נושא המאמר)
גוף פרטי תושב ישראל סעיף 20 + סעיף 6 ישראל + ארה"ב זכות ראשונית לישראל; שיורית לארה"ב מכוח אזרחות
גוף ממשלתי תושב ישראל סעיף 22 + סעיף 6 ישראל + ארה"ב זכות ראשונית לישראל; שיורית לארה"ב מכוח אזרחות
גוף ממשלתי תושב ארה"ב סעיף 22 + סעיף 6 ישראל + ארה"ב זכות ראשונית לישראל; שיורית לארה"ב מכוח אזרחות

המומחיות הייחודית שלנו במיסוי פנסיה מגוף ישראלי לתושב ארה"ב

גוף פרטיתושב ישראלסעיף 20(1) + סעיף 6ישראל וארה"בזכות ראשונית לישראל; שיורית לארה"ב

משרדנו מתמחה במיסוי בינלאומי ובפרשנות מדויקת של אמנות מס מורכבות. המומחיות שלנו כוללת ניתוח מעמיק של סעיפי האמנה, זיהוי חריגים ואפשרויות תכנון. פרשנות משפטית מדויקת לפי עקרונות הדין הבינלאומי. ובפתרון המורכבויות המשפטיות הכרוכות בו. הניסיון הרב שלנו בטיפול באזרחים ישראלים החיים בארצות הברית מאפשר לנו להציע ייעוץ מדויק ומותאם. אנו מבינים את המתח בין התיאוריה המשפטית לפרקטיקה, ויודעים להתמודד עם הפערים הללו באופן יעיל ומקצועי.

הערך המוסף הייחודי שלנו במיסוי פנסיה ישראלית טומן בחובו גישה מקיפה ומותאמת אישית. אנו בוחנים כל מקרה לגופו, מנתחים את הנסיבות הספציפיות של היחיד, מעמד תושבותו, ומפתחים אסטרטגיה משפטית מותאמת. השירותים שלנו כוללים: ליווי וייצוג מול רשויות המס ותכנון מס וחיסכון משמעותי במס. המומחיות והניסיון שלנו מבטיחים פתרון מיטבי לכל אתגר במיסוי בינלאומי.

תמונה של כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

שותף ומייסד משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות'. בעל תואר ראשון במנהל עסקים והתמחות בחשבונאות (BA) ותואר שני עם התמחות במסים (MBA). מומחה בתחום מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי, מיסוי ישראלים ברילוקיישן והגירה למדינות ברחבי העולם, התמצאות באמנות המס ודיני המיסוי הזר, תושבים חוזרים ותיקים, השקעות נדל"ן בחו"ל, מטבעות דיגיטליים, תגמול הוני ממעביד מסוג אופציות ומניות מסוג RSUS ו-ESPP, מיסוי שוק ההון, גילוי מרצון, הקמת מבני מס בינלאומיים מורכבים ובפתרונות מיסוי בקשר עם פעילותם של ישראלים במדינות ברחבי העולם ותושבי חוץ בישראל וטיפול בהחזרי מס מורכבים.

רו"ח בן שושן בעל ניסיון בכתיבת חוות דעת מורכבות ומייצג יחד עם צוות המשרד נישומים רבים בדיונים מול רשות המסים וקבלת החלטות מיסוי (פרה- רולינג) בתחום מיסוי בינלאומי. אמנון אחראי לפרסומם של מאות כתבות ומאמרים בתחום המסים בעיתונות מקצועית, מרצה בכיר במוסדות אקדמיים בקורסים בתחום המסים, חשבי שכר ויועצי מס וכן מרצה בפורומים מקצועיים ובכנסים של חברות הייטק בנושא מיסוי תגמול הוני ממעביד.

טופס יצירת קשר עם רואה חשבון

מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

מעוניינים להתכתב אתנו? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים

דילוג לתוכן