מיסוי ישראלי / מיסוי בינלאומי

מיסוי ישראלי / מיסוי בינלאומי

מיסוי – פתח דבר

מיסוי ישראלי (מס הכנסה, מיסוי מקרקעין, מסים עקיפים) ומיסוי בינלאומי מאת רואה חשבון אמנון בן שושן.
מיסוי הנו שיטת גביית מס המתבצעת באמצעות שלטונות המס לצורך מימון פעולות הממשלה. הטלת מס נעשית באמצעות חוק.
קיימים סוגים שונים של מסים, כמופרט להלן, ובאפשרות המחוקק לקבוע על מי להטיל מס ובאיזה שיעור.

מיסוי ישיר – מס הכנסה ומס רווח הון

מסים ישירים הנם מסים המוטלים ישירות על הכנסתם החייבת של יחידים וחברות, הן מפעילות כלכלית שוטפת, והן מעסקאות הון חד פעמיות.
ככלל, מס הכנסה מוטל באופן פרוגרסיבי על רווחיהם של יחידים ואילו מס חברות מוטל בשיעור קבוע של 23% על רווחיהן של חברות.

מס הכנסה 

מס הכנסה משולם בכפוף להוראות פקודת מס הכנסה, לכל שנת מס, בשיעורים המפורטים בפקודה, על הכנסתו של אדם תושב ישראל שהופקה או נצמחה בישראל או מחוץ לישראל, ועל הכנסתו של תושב חוץ שהופקה או נצמחה בישראל  מהמקורות המנויים בפקודה וביניהם: עסק, משלח יד, שכר עבודה, ריבית, דיבידנד, נכסים, פטנטים, זכויות יוצרים. מס ההכנסה בישראל הוא פרוגרסיבי, כלומר גדל עם עליית ההכנסה. מדרגות מס הכנסה מתעדכנות מדי שנה, ולפיהן, בהתאם לגובה ההכנסה השנתית, נקבע מס הכנסה. מטרת שיעורי המס הפרוגרסיבי היא לבטא הוגנות וצדק חלוקתי בנטל המס המוטל על האזרחים, משמע ככל שההכנסה גבוהה יותר, משולם מס גבוה יותר.

עד שנת 2003 הייתה נהוגה בישראל שיטת המיסוי הטריטוריאלית. ע"פ שיטה זו מוסו כל ההכנסות שהופקו או נצמחו בגבולות ישראל בין אם על ידי תושבי ישראל ובין אם על ידי תושבי חוץ. בינואר 2003 מדינת ישראל "יישרה קו" עם שיטת המיסוי הנהוגה בחלק גדול ממדינות העולם באמצעות רפורמה מקיפה בדיני המס ובין היתר בתחום מיסוי בינלאומי והחלה למסות לפי השיטה המעורבת. המשמעות- הפעלת שיטת חיוב במיסוי פרסונלי על תושב ישראל ומיסוי טריטוריאלי על תושב חוץ. על פי שיטה זו, תושבי ישראל ממוסים על כלל הכנסותיהם, בין אם הופקו בישראל ובין אם הופקו מחוצה לה ותושבי חוץ ממוסים על הכנסותיהם שהופקו או נצמחו בגבולות ישראל (השיטה הטריטוריאלית). כחלק מן המעבר לשיטת המעורבת, אימצה ישראל מנגנון זיכוי ממסי כפל, המבטיח זיכוי ממס זר.

רווח הון

מס רווח הון מוטל על רווחים מעסקאות הון של יחידים (ככלל, בשיעור של 25%) ושל חברות (בשיעור מס חברות).

מיסוי מקרקעין

חוק מיסוי מקרקעין מפרט את המסים המוטלים על עסקאות במקרקעין בישראל.  שני המסים המרכזיים המוטלים בעת מכירת זכות במקרקעין בישראל הנם מס שבח ומס רכישה.
המקור החוקי למסים אלה הוא חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה).
מס שבח הוא מס המוטל על רווח הון (שבח) הנוצר לתאגיד או לאדם ממכירת זכות במקרקעין בישראל או ממכירת מניות באיגוד מקרקעין. מס רכישה, שהינו בשיעור משווי העסקה, מוטל על הרוכש. לעומת זאת, עסקאות מקרקעין בחו"ל ימוסו לפי פקודת מס הכנסה חלק ה' – "רווחי הון"

מסים עקיפים – מכס, מס קניה, מע"מ, בלו על דלק

מכס- הוא מס המוטל על יבוא טובין בלבד, וזאת בשיעורים, כמפורט בתעריף המכס ומס קניה.
מס קניה- הוא מס המוטל הן על טובין ביבוא, והן על טובין מייצור מקומי. חל בעיקר על יבוא כלי רכב, סיגריות, דלק, אלכוהול ומוצרי יוקרה.
מס ערך מוסף – מוטל על עסקה בישראל, על יבוא טובין, ועל מתן שירותים, בשיעור אחיד ממחיר העסקה או הטובין, כפי שקבע שר האוצר בצו.
נכון למועד פרסום מאמר זה, שיעור המע"מ הוא 17%. המקור החוקי הנו חוק מס ערף מוסף.

בלו על דלק- מוטל כמס קצוב על סוגי הדלק, כגון: בנזין, סולר, נפט, גז, פחם ומזוט.
סכום המס מתעדכן ברשומות אחת לשלושה חודשים, לפי מדד המחירים לצרכן.

מיסוי בינלאומי

מיסוי בינלאומי מהווה שילוב בין דיני המיסוי בישראל, דיני מס זר ואמנות מס בינלאומיות.
כמו כן, הוא מושפע באופן ספציפי מאופייה של הפעילות העסקית ומטרותיו של העומד מאחוריה.
בעידן שבו סכומי כסף רבים עוברים בין מדינות העולם בעקבות עסקאות חוצות גבולות, נדרש ליצור כללים במיסוי בינלאומי
כדי להתמודד עם זרימת כספים לתוך מדינת ישראל ומחוצה לה.
מיסוי בינלאומי עוסק בהיבטי מיסוי של עסקאות בינלאומיות.

כאשר פעילות מסחרית מתרחשת בחו"ל, או שרווחיה נגזרים מעסקים המבוצעים במדינות אחרות, יתכן שיהיה צורך לשלם מסים במקומות אלו.
מדינות העולם הבינו כי בעידן הגלובליזציה קיים צורך למנוע מיסוי יתר המוטל על-פי דיני המס של יותר ממדינה אחת.
העיסוק במיסוי בינלאומי מתרכז בניתוח הקונפליקט הנוצר בין שני משטרי מס ואף יותר, ובהתמודדות עם ההשלכות תופעת כפל המס.
תחולה של כמה משטרי מס במקביל עשויה להכביד על הנישום, אך עשויה להיות מנוצלת גם לטובתו במסגרת תכנון מס מוקדם.

אודות משרדינו

משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות' – הנו משרד רואה חשבון בתל אביב המעניק שירותי ייעוץ מיסוי עבור יחידים ועסקים. משרדינו מנוסה בתחום המיסוי הישראלי ומיסוי בינלאומי ומתחייב למיצוי כל הזכויות והטבות מס.
המשרד מלווה את לקוחותיו בכל שלבי העסקה בהיבט המיסוי, החל משלב תכנון המס טרם ביצוע העסקה ובמקרה הצורך גם ייצוג בדיונים ברשויות המס.

רואה חשבון אמנון בן שושן

רואה חשבון אמנון בן שושן

אודות כותב המאמר - רואה חשבון אמנון בן שושן.

שותף ומייסד משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות'. בעל תואר ראשון במנהל עסקים והתמחות בחשבונאות (BA) ותואר שני עם התמחות במסים (MBA). מומחה בתחום מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי, מיסוי ישראלים ברילוקיישן למדינות ברחבי העולם, התמצאות באמנות המס ודיני המיסוי הזר, תושבים חוזרים ותיקים, השקעות נדל"ן בחו"ל, מטבעות דיגיטליים, תגמול הוני ממעביד מסוג אופציות ומניות מסוג RSUS ו-ESPP, מיסוי שוק ההון, גילוי מרצון, הקמת מבני מס בינלאומיים מורכבים ובפתרונות מיסוי בקשר עם פעילותם של ישראלים במדינות ברחבי העולם ותושבי חוץ בישראל וטיפול בהחזרי מס מורכבים.

בעל ניסיון בכתיבת חוות דעת מורכבות ומייצג יחד עם צוות המשרד נישומים רבים בדיונים מול רשות המסים וקבלת החלטות מיסוי (פרה- רולינג) בתחום מיסוי בינלאומי.

אמנון אחראי לפרסומם של מאות כתבות ומאמרים בתחום המסים בעיתונות מקצועית, מרצה בכיר במוסדות אקדמיים בקורסים בתחום המסים, חשבי שכר ויועצי מס וכן מרצה בפורומים מקצועיים ובכנסים של חברות הייטק בנושא מיסוי תגמול הוני ממעביד.

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

צרו קשר

אתם מוזמנים ליצור קשר או להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

רישום לניוזלטר

אתם מוזמנים להשאיר פרטים ואנו נדאג לעדכן אתכם!

דילוג לתוכן