תוכן עניינים:
עוסק מורשה – פתח דברים
המינוח "עוסק" הנו שם כללי ליחיד, שותפות או חברה, בעלי תיק פעיל במע”מ. בחוק מס ערך מוסף, קיימים שני סוגי עוסקים: עוסק פטור ועוסק מורשה.
תקנות מס ערך מוסף מפרטות רשימת עיסוקים ותנאים המחייבים ברישום עוסק מורשה. במקרים בהם התקנות מחייבות רישום עוסק כעוסק מורשה בלבד, לא תתאפשר סטייה מהכללים וחובה זו תחול גם במקרה בו העוסק יצפה שבשנת המס סכום מחזור עסקאותיו השנתית תהייה נמוכה מתקרת הסכום השנתית המאפשרת רישום עוסק פטור. לדוגמה: חברה בע"מ אינה יכולה בשום מצב וללא קשר למחזור העסקאות, לפתוח תיק עוסק פטור.
מי זכאי לפתוח תיק עוסק מורשה
כל אדם בגיר שהחליט לפתוח עסק עצמאי או להקים חברה בע"מ רשאים לפנות לרשות המע"מ ולפתוח תיק עוסק מורשה.
בקשה לפתיחת תיק במע"מ
הרישום במע"מ חייב להתבצע לא יאוחר מהיום שבו החלה הפעילות העסקית.לצורך רישום ופתיחת תיק עוסק מורשה, נדרש רואה חשבון בשם העוסק לפנות לסניף מע"מ המשויך לאזור מגוריו. במועד הפנייה נדרש להגיש בשם העוסק מסמכים כגון: צילום תעודת זהות (או תעודת רישום ברשם החברות), צילום צ'ק מבוטל או אישור על קיום חשבון בנק, חוזה שכירות ורישיון עיסוק בצרוף טופס 821 ממולא על כל סעיפיו וחתום על ידי העוסק. בתום תהליך הרישום מקבל העוסק אישור על פתיחת תיק במע"מ ותעודת עוסק שבה יצוין שם העסק, מספר העוסק במע”מ ומועד התחלת הפעילות העסקית. מספר עוסק שיינתן בתיק יזוהה עם מספר תעודת הזהות של היחיד. במקרה של חברה בע"מ, מספר העוסק יהיה כפי שמצוין בתעודת ההתאגדות שהתקבלה מרשם החברות.
התנהלות עוסק מורשה מול רשות מע"מ
במסגרת פעילותו העסקית, עוסק מורשה נדרש לרוב להנפיק עבור לקוחותיו חשבוניות. את סכום המע"מ שהעוסק מטיל על מחיר העסקה, הוא מחויב אחת לתקופה לדווח ולשלם לרשות מע"מ. חוק מע"מ מפרט עסקאות המזכות בפטור ממס ועסקאות שהמס עליהן הוא בשיעור אפס ולכן רצוי להיוועץ עם איש מקצוע מנוסה בטרם ביצוע העסקה כדי שהאחרון יבחן וייתן דעתו בנושא. מנגד, העוסק רשאי לקזז את מע"מ התשומות הגלום בחשבוניות המס ההוצאות ו/או ההשקעות ששילם במסגרת פעילותו העסקית בלבד.
עוסק נדרש לנהל את פנקסי חשבונותיו בהתאם להוראות ניהול ספרים. ניהול ספרי העסק הנו באחריות העוסק ואופן הניהול נקבע בהתאם לענף פעילות, מחזור ומספר עובדים שהוא מעסיק בעסקו.
התנהלות מול מס הכנסה
רשות המסים אינה פוסחת על אף אדם ומשיתה חבות מס הכנסה על כל אדם שמפיק את הכנסותיו בישראל או מחוצה לה. חבות מס הכנסה תחול על היחיד לפי מדרגות מס המפורטות בפקודת מס הכנסה. (ככל שההכנסה גבוהה יותר כך שיעור המס גדל). עוסקים (בין אם פטורים או מורשים) חייבים בהגשת דוח שנתי למס הכנסה.
הדיווח על כל ההכנסות שהופקו או נצמחו בישראל ו/או בחו"ל על ידם חייב להיעשות עד ליום 31 במאי בשנה העוקבת. לעומת זאת שיעור מס הכנסה של חברות בע"מ הנו קבוע ונקבע על שיעור מס של 23%.
ההתנהלות מול ביטוח לאומי
כל עצמאי שמחליט להקים עסק, חייב לגשת לסניף ביטוח לאומי המשויך לכתובת מגוריו ולהצהיר בטופס 6101 על התחלת פעילות עסקי.
עצמאיים נוטים לשכוח עובדה זו ומזניחים את הטיפול מול ביטוח לאומי. הזנחה של הטיפול מול ביטוח לאומי תגרור מחד גיסא חובות מיותרים ומאידך תשפיע על זכאות לגמלאות בשעת הצורך ולכן אין להקל ראש בנושא. מעמדו של העצמאי המבוטח היא נגזרת של הכנסה ושעות עבודה שבועיות. שני פרמטרים אלו חייבים להיות מעודכנים בתיק המבוטח בעת התחלת הפעילות העסקית ולא בדיעבד. מפאת חשיבות הרישום המידי בביטוח לאומי, הנושא הורחב במאמר נפרד. לקריאת המאמר לחץ כאן.
אודות משרדינו
משרד רואה חשבון אמנון בן שושן ושות' – הנו משרד רואה חשבון בתל אביב מנוסה במתן שירותים לעוסק מורשה
החל משלב הקמת עסק ופתיחת תיקים ברשויות וכן לכל אורך הפעילות העסקית תוך שימת דגש על מתן שירות אישי מותאם לבעל העסק ובחינת היקף פעילותו וצרכיו.
משרדינו מנוסה בתחום המיסוי הישראלי ומיסוי בינלאומי ומחויב לסטנדרטים הגבוהים ביותר של שירות, ידע מקצועי, כתיבה, ואינטגרציה בין תחומי המס השונים, לרבות הכרות עם התקינה החשבונאית. באתר המשרד מתפרסמים מידי תקופה מאמרים במגוון תחומים לרווחת לקוחות וגולשים מזדמנים.